Âkil İnsanlar Muğla'da

Âkil İnsanlar Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, Türkiye'nin ileri demokrasi hedefine varması için terör meselesinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi

Âkil İnsanlar Muğlada
25 Mayıs 2013 Cumartesi 12:42 tarihinde eklendi.

Âkil İnsanlar Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, Türkiye'nin ileri demokrasi hedefine varması için terör meselesinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Ege Bölgesi'nde sekiz ilde çözüm süreciyle ilgili olarak sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, siyasi partiler ve şehit yakınlarıyla görüşen Âkil İnsanlar'ın son durağı Muğla oldu. Özgürel başkanlığında temaslarına başlayan heyet, ilk olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde akademisyenlerle biraraya geldi. Toplantıya Arzuhan Yalçındağ ve Tarhan Erdem katılmazken Avni Özgürel, Fuat Elman, Aysen Karakaya, Fadime Özkan, Fehmi Koru ve Baskın Oran hazır bulundu. Üniversitenin kampüsü içinde muhtemel provokasyonlara karşı yaklaşık 250 polis memuruyla güvenlik önlemi alındı. Âkil İnsanlar, diğer illerin aksine Muğla'ya gelişlerinde herhangi bir tepkiyle karşılaşmadı.

Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Özgürel, açılış konuşmasında hükümetin, 11 yıldır iktidarda olması rağmen son beş yılda fiilen ülkeye muktedir olduğunu belirterek, "Demokrasinin inşası noktasında 2023 hedefi şu ara sadece AK Parti tarafından sesli ifade ediliyor ama aslında Meclis'te bulunan üç büyük partinin programında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı hedefi mevcut. Cumhuriyetin 100. yılını demokrasinin bütün eksiklerini gidermiş, modern ve çağdaş olarak kucaklama kararı var. Türkiye'nin bu hedefine varması için önündeki en büyük engel terör. Şiddet olan bir yerde, demokrasinin inşasını projelendirmek mümkün değil. Bu bakımdan bu girişimin, başlatılan sürecin bir anlamı ve önemi var. Bu süreç başladığından bugüne kadar neticesini vermiş durumda. Sıkıntıların kısmen aşılmakta olduğu intibaı veriyor." dedi. Özgürel, süreç ilerledikçe herkesin zihninde kaygılar ve endişeler oluştuğunu ifade ederek, "Süreç ilerledikçe bu kaygılar ya yersiz olur ya da birtakım yeni düzenlemeler ortaya çıkar. Biz bu âkiller diye adlandırılan heyetin bünyesinde, Ege Bölgesi'nde sekiz kişilik bir grubuz. Bugüne kadar bölgedeki bütün illeri dolaştık, ilçelerinde de birlikte olduk. İtirazlar var, protestolar var, kabuller var, katkılar var. Türkiye'de barışı ve huzuru en fazla talep etmesi gereken bölge ve coğrafya Ege. Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasına en fazla zemin oluşturmuş coğrafya bu topraklardır. O bakımdan Ege Bölgesi'nin karşı çıkması düşünülemezdi. Gezdiğimiz sekiz ilin tamamında basın her ne kadar protestolara ilgi gösteriyor olsa da bütün temaslarda görüştüğümüz her kademedeki insan, bunlara şehit aileleri de dahil, herkes Türkiye'de huzur ve sükunetin, gerçek hedeflere doğru yürümenin gayreti ve temennisi içinde." şeklinde konuştu.

Basının görüntü ve fotoğraf çekmesine izin verilmediği, sadece not alınabilen toplantıda, akademisyen ve öğrencilerin çözüm süreciyle ilgili görüş ve önerileri de alındı. Görüşmeler, Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde sivil toplum kuruluşlarıyla devam edecek.


CİHAN