Akil İnsanlar'dan faili meçhul ailesine ziyaret

Bitlis’te iki günden beri çalışmalarını sürdüren Akil İnsanlar Heyeti, Mutki ilçesinde faili meçhullerle ilgili ailelerle görüştü.

Akil İnsanlardan faili meçhul ailesine ziyaret
16 Mayıs 2013 Perşembe 17:55 tarihinde eklendi.

Sabah Bitlis merkeze gelen ekip, Mutki ilçesine geçti. Burada 1994 yılında Kızıltepe cezaevinde yatan oğlunun tahliyesi için giden ve bir daha haber alınamayan M.Baki Birlik, Zübeyir Birlik, Kemal Birlik’in evini ziyaret eden Akil İnsanlar Heyeti, Çetin Birlik’ten konu hakkında bilgi aldı. Olayı anlatan Çetin Birlik, devletin kendi geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğini belirtti. Birlik, bugüne kadar kendilerine terörist aile olarak bakıldığını, bunun işlerine, hatta okuldaki çocuklarına kadar yansıdığını söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır babasının ve ağabeylerinin akıbetini öğrenmeye çalışan Çetin Birlik, onlara dair hiçbir kanıta ulaşamadığını söyleyerek, söz konusu dönemde Arif Doğan ile Korkmaz Tağma'nın Bitlis'te görev yaptığını ve o yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlere, infazlara dikkat çekti. Tüm bölgede o dönemde benzer olaylar yaşandığına vurgu yapan Birlik, ağabeyi Kemal'in 2008 yılında Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Katarlı köyündeki bir kuyuda çıkan kemikler için başvurduğunu, fakat çıkan kemiklerin kendi ailesine ait olmadığını aktardı. Yıllarca ailesini aradığını ifade eden Birlik, görgü tanıklarının ifadelerinde, babasını, 2 abisini ve yanlarında olan Zeki Alabalık'ı Kızıltepe çarşısında bir askeri araca bindirilirken gördüklerini ifade etti. Birlik, "Mutki başta olmak üzere, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde açılacak herhangi bir toplu mezardan benim ailemin kemikleri çıkabilir. Hizbullah'ın cinayetleri ortaya çıkınca da gidip cenazelerin kimlere ait olduğunu öğrenmeye çalıştım.” şeklinde konuştu.

“BANA ÇOCUKLARIMIN DEDESİNİ ANLATACAK BİR DEVLET İSTİYORUM”

“Bana çocuklarımın dedesini anlatacak bir devlet istiyorum” diyen Birlik, annesinin yıllarca eşi ve 2 oğlu için gözyaşı döktüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Ağabeyim bir gün gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. 3 yıl 9 ay süren bir hasretlik sona erecek derken, bu sefer babam ve diğer ağabeyimi de kaybettik. Cezaevinden ağabeyimi alan ailemin diğer kısmı esrarengiz bir şekilde ortadan kaybettirildi. Yıllardır aramadığımız yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Annem dertten, kederden, oğullarının hasretinden ağlaya ağlaya öldü. Tek isteğimiz ölmüşlerse de onlara ait bir mezarın olmasıdır."

“BİTLİS AĞIR TRAVMALARIN YAŞANDIĞI BİR BÖLGE”

Bitlis’in ağır travmaların yaşandığı bir bölge olduğunu söyleyen Akil İnsanlar Heyeti'nden Zübeyde Teker, temennilerinin yaşanan acıların son bulması olduğunu söyledi. Bitlis’te birçok faili meçhul olayın yaşandığına vurgu yapan Teker, “Bu hakikatlerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. Yıllarca bu coğrafyada yaşanan acılar sindirildi. 1990’lı dönemlerde ortaya çıkan çeteler yıllarca bu halkı ezdi. Ya bu halkı öldürdü ya da cezaevlerine attı. İnşallah bundan sonra tüm bu olaylar tek tek çözülecektir.” diye konuştu. Akil İnsanlar Heyeti'nden Can Paker ise olayların çözümünde basına büyük görevler düştüğünü ifade etti. 


CİHAN