Akiller Bilge Köyü'nde

Akil İnsanlar heyeti, 44 kişinin öldürüldüğü Bilge Köyü'ü ziyaret etti.

Akiller Bilge Köyünde
17 Nisan 2013 Çarşamba 21:24 tarihinde eklendi.

 

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki temaslarından sonra, İstanbul'dan gelen üyeleri de alan 'Akil İnsanlar' Güneydoğu Heyeti, 4 Mayıs 2009 tarihinde meydana gelen ve 44 kişinin yaşamını yitirdiği Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nü ziyaret etti.

Olayın meydana geldiği evin önünde Muhtar Abdurrahman Çelebi ve köylüler tarafından karşılanan heyettekiler adına Başkan Yılmaz Ensaroğlu, kısa bir açıklama yaptı. 
 
Yılmaz Ensaroğlu, bu süreçte herkese bir acı ve ateşin düştüğünü belirterek, "Hiçbir savaş çatışma ve kavga ebediyete kadar sürmedi. Biz sizin acınızı acımız olarak biliyoruz. Başlatılan bu süreçle ilgili Bilge Köyü ne düşünüyor? Onun için geldik. Görüşlerinizi almak istiyoruz" dedi.
 
Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi ise kimsenin kendileri kadar katliam ve acı görmediğini ifade ederek, "Bundan iyi dersler aldık. Biz büyük acı gördük. Türkiye'de hiç kimse görmesin. Her olayın sonu yine barışa geliyor. Keşke olay yaşanmadan önce bu köye gelseydiniz. Olaydan sonra çok değişti. Kimisi cezaevine girdi, kimisi mezara gitti. Barış sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Daha önce piknik alanıydı. Ama şimdi kimse gelmek istemiyor" diye konuştu.
 
Heyette bulunan sanatçı Yılmaz Erdoğan, basın mensuplarından ve köyün gençlerinden 2009 yılında yaşanan olayla ilgili bilgi almaya çalıştı. Erdoğan, "İnşallah bu köyün üzerindeki kara bulutlar dağılır ve köy eski günlerine kavuşur" diye konuştu.
 
Yılmaz Erdoğan ve heyet üyesi Kezban Hatemi, köydeki çocuklarla da bir süre sohbet etti.
 
Heyet üyeleri daha sonra Mardin kent merkezine geçerek burada sivil toplum örgütleriyle basına kapalı görüşme yaptı.

DHA