AKM'ye 'zarafet' gelecekmiş

Restorasyona başlandığını duyuran Bakan Günay, çalışmalarla ilgili açıklama yaptı

AKMye zarafet gelecekmiş
13 Temmuz 2012 Cuma 09:44 tarihinde eklendi.

 

2008’den bu yana kapalı duran Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi ’nin ( AKM ) restorasyonu nihayet başladı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay , tadilat çalışmaları konusunda ruhsatın alındığını belirterek, Cumhuriyet’in 90. yılında AKM ’nin perdelerini açacağını söyledi. Günay, 69 milyon lirayı bulan restorasyon çalışmalarına Sabancı Topluluğu’nun da 30 milyon lira destek vereceğini hatırlattı.
 
Bakan Günay, Sabancı Topluluğu temsilcileri ve ihaleyi alan yüklenici firmalarla birlikte dün AKM ’nin önünde bir basın toplantısı düzenledi. Hazırladıkları bir önceki projenin mahkeme tarafından iptal edildiğini anlatan Günay, “Biz de başka bir proje hazırladık. Yeni projede kaynak bulmakta zorlandık. Akıl veren çok ama para verme yok maalesef.
 
Sabancı Topluluğu’yla birlikte bir çalışma yapmaya karar verdik. Güler Sabancı’yla kendi aramızda konuştuk, değerlendirdik. 30 milyon lira destekleyeceklerini söyledi. İhtiyacımızın yüzde 40’ını karşılayan bir kaynak oldu. İhale süreci başladı. Teknik eksiklikler giderildi. İhaleyi Yeni Yapı ve Taca firması aldı.
 
Ciddi bir indirim yaptı. Maliyet 69 milyon lira olacak. Süre 540 gün. 2013 yılında Cumhuriyet’in 90. yılına yetiştireceğiz. Bu kaynağın karşılığında ana konser salonunun adı Sabancı Salonu olacak. Onun dışında bir şey rica etmediler” dedi.
 
Binanın estetik görünüme kavuşması için yenileme çalışmalarının yapılacağını belirten Günay, “İçinde bin 200 kişilik bir konser salonu var. 500 kişilik ve 200 kişilik başka salonlar var. Bu salonlar çağdaş teknolojiye uygun şekilde yenilenecek. Isıtma, soğutma, teknik aksam, sahne mekanikleri kötüydü. Güçlendirme ihtiyacı vardı. Akustik kötüydü. Bina eskimişti. Sadece onarmayalım, daha iyileştirelim diye çalışıyoruz. Kuruldan geçti. Belediyeden onaylandı. Ruhsat verildi ve çalışmalar başladı.
 
Hem güçlendireceğiz hem işin içine estetik katmaya çalışacağız. Binanın dünyadaki diğer kültür merkezleri ile kıyaslandığında estetik zarafetten yoksun olduğu konusunda yakınmalar vardı” diye konuştu. Basın toplantısının ardından Günay, AKM ’yi gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. (SERKAN OCAK / Radikal)