"AKP, Bürokratlarını da padişah ilan etmek istiyor''

TBMM Genel Kurulu'nda, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

04 Aralık 2012 Salı 22:07 tarihinde eklendi.

 

Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Emin Haluk Ayhan, tasarının ilk halinin genel ihtiyaçları karşılamaya çalışırken, komisyonda verilen gece yarısı önergeleriyle farklı nitelik kazandığını belirtti.

Tasarının en önemli yeniliklerinin; maketten konut satışında gözetim ve denetim yetkisinin SPK'ya verilmesiyle İMKB'nin özelleştirilmek istenmesi olduğunu ifade eden Ayhan, hükümetin kendi bildiğini yapmaya devam ettiğini söyledi.

Emin Haluk Ayhan, maketten konut satışına denetimin gerekli ancak buna Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer verilmesinin ilginç olduğunu dile getirdi.
 
Tasarının önemli diğer noktasını, gece yarısı verilen önergeyle tüm borsaların birleştirilmesi konusunun oluşturduğunu belirten Ayhan, böylece borsanın devlet denetimi dışında bırakılacağını ve İMKB'nin özelleştirilmesinin önünün açılacağını savundu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın finans sektörüyle ilgili en önemli hedef ve vizyonunun İstanbul Finans Merkezi'ni kurmak olduğuna değinen Ayhan, hükümetin ilk adımı Merkez Bankası, kamu bankaları, BDDK ve SPK'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin torba yasayla attığını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul Finans Merkezi inşaatının koordinatörü olduğunu belirten Ayhan, ''Hükümetin uluslararası finans merkezi vizyonu sadece inşaat ve rant ile sınırlıdır. Hükümet kutsal Manhattan'lar yaratma peşindedir. Uluslararası finans merkezinin, ya da doğru ismiyle Ataşehir arsa ofisinin kuruluşu tamamlanmış olacaktır'' diye konuştu.
 
Emin Haluk Ayhan, tasarıyla İMKB'nin merkezinin İstinye'de olacak gibi göründüğünü, ancak tasarıya eklenen geçici maddeyle gelecekte ne olacağının belli olmadığını ifade etti.
 
Sermaye piyasalarının işlem görmesi için onların yaşatılacağı ekonomik ortamın sağlam olması gerektiğini dile getiren Ayhan, bütçede öngörülen açığın dahi 10 milyar lira artırıldığını, hükümetin bütçe yapamadığını savundu.
 
''Tasarı gerekli, ancak sakıncalar içeriyor''
     
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da sermaye piyasası mevzuatının günün koşullarına ve hukuka uygun yenilenmesi amacıyla tasarıyı prensipte desteklediklerini açıkladı.

Tasarının usul ve esaslarında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Ayaydın, başlı başına birer kanun olması gereken birçok konunun, alt ve üst komisyonlarda verilen önergelerle, kanun yapma tekniğinin devre dışı bırakıldığını öne sürdü. Ayaydın, ''Amaç, iktidar partisinin istediğinin olması değil, ülke için en kabul edilebilir olanın kabul edilmesidir'' dedi.

Muhalefetin tasarıya ilişkin yapıcı katkı ve eleştirilerinin komisyonlarda takdir edildiğini ancak önergelerinin kabul edilmediğini anlatan Ayaydın, ''Söylemesi ne kadar üzücü olsa da AKP açısından kanuni düzenlemelerin görüşülmesinde hukuk bir tarafa bırakılmakta, sadece şekil şartı yerine getirilmektedir. Biz nasıl AKP'nin getirdiği düzenlemelere peşin hükümle karşı çıkmıyorsak, AKP'nin de yasama sürecinde muhalefet partilerinin görüş ve önerilerinden yararlanması gerekir'' diye konuştu.
 
SPK'nın kendi görev alanına giren konularda eksik kaldığını belirten Ayaydın, bu durumun temel nedeni olarak sermaye piyasasına ilişkin hukuki altyapının yetersizliğini gösterdi. Ayaydın, Sermaye Piyasası Kanunu'nun gerekli olduğunu ve hatta bu konuda geç kalındığını söyledi.
 
Tasarının bu haliyle sakıncalar içerdiğini dile getiren Aydın Ayaydın, tasarının, SPK'nın etkin ve güçlü olması, hukukun üstünlüğüne uygun yapıda faaliyet göstermesi anlayışını yansıtmadığını savundu. Ayaydın, yasanın muğlak ifadelerle dolu olduğunu ifade ederek, ''Yasa bu haliyle çıkarsa SPK imparatorluk, Başkan da padişah yetkileriyle donatılmış olacak'' dedi.
 
Tasarının, sermaye piyasası faaliyetlerinde sağlıklı işleyiş için getirdiği tedbirlerin açık, net ve sınırları belli çerçeve çizmediğine değinen Ayaydın, yetkilerin kötüye kullanılabileceği riski bulunduğunu söyledi.
 
Kötü niyetli SPK yöneticilerinin tasarının bu haliyle halka açık şirketler üzerinde terör estirebileceğini ifade eden Ayaydın, ''AKP, kendi yetmiyormuş gibi bürokratlarını da padişah ilan etmek istiyor'' diye konuştu.
 
Ayaydın, halka açık olmayan şirketlere, yeni konut projesini satışa çıkaran şirketlere SPK denetimi getirildiğini de belirtti. Aydın Ayaydın, konut sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi olmakla birlikte ABD ve İspanya'da olduğu gibi ciddi sıkıntılara da yol açabileceğini söyledi.
 
Konut sektörünün konumunun iyice analiz edilerek, bu konunun kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Aydın Ayaydın, ''Bu kontrol ve tedbirlerin yeri Sermaye Piyasası Kanunu değildir. Bu konuda önlem almak gerekiyorsa, bunun yeri Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dur'' diye konuştu.
 
Tasarıyla İMKB'nin, ''Borsa İstanbul'' adı altında şirkete dönüştürüldüğüne dikkati çeken Aydın Ayaydın, bunun başlı başına bir tasarı niteliğinde olduğunu vurguladı. Aydın Ayaydın, bu düzenleme için ilgili hiçbir kurumun görüşünün alınmadığını belirterek, ''Düzenleme karambole getirilmiştir'' ifadesini kullandı.
 
İMKB, VOB ve İstanbul Altın Borsası'nın Borsa İstanbul çatısı altında birleşeceğini belirten Aydın Ayaydın, bu birleşmeyle İstanbul Altın Borsası ile VOB'un tarihe karışacağını kaydetti.
 
Aydın Ayaydın, Borsa İstanbul için öngörülen hisse dağılımının şirketi Sayıştay denetiminden kaçırma amacına yönelik olduğunu öne sürerek, ''Bu, İMKB'yi ele geçirme operasyonudur. Gerisi hikayedir'' dedi.

Aydın Ayaydın, yasanın uzlaşı kültürüyle çıkarılmasına dair temennisini de dile getirdi.