Aktif Eğitim-Sen'den MEB'e sert tepki

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Çorum Temsilciliği tarafından yapılan basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son dönemlerde eğitimin milli olma özelliğini zedeleyecek uygulamalara imza atıldığı belirtildi.

Aktif Eğitim-Senden MEBe sert tepki
23 Eylül 2014 Salı 22:16 tarihinde eklendi.

Dernek üyelerinin Hürriyet Parkı önünde düzenlediği protestoya çok sayıda eğitimci katıldı. Aktif-Sen Çorum Şube Başkanı Adem Yücel, Milli Eğitim'de yapılanların haksız ve hukuksuz olduğuna dikkat çekerek ''2014-215 Eğitim-Öğretim Yılı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış, yanlı ve maksatlı uygulamaları nedeniyle birçok problemle birlikte başladı. Bakanlığın tutumundan öyle anlaşılıyor ki bu problemler kısa vadede çözülmek şöyle dursun daha da derinleşme, çözümü giderek zorlaşan sorunlar yumağına dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya.'' dedi.

KAMU ÇALIŞANLARINA YÖNELİK FİŞLEMELERE ''HAYIR''

Siyasi iktidarın bir yandan haksız bir şekilde okullarda siyasi, sendikal kadrolaşma politikaları uyguladığını ifade eden Yücel, diğer yandan da beğenmediği, hoşuna gitmeyen veya rahatsız olduğu görüşlere yönelik fişlemeler yaptığını belirtti.

''Bu konuda son dönemde binlerce kamu çalışanının inançları, dünya görüşleri, siyasi veya sosyal aidiyetleri nedeniyle hukuksuz olarak fişlendikleri ortaya çıkmıştır.'' diyen Yücel, bölücü, ayrıştırıcı, ötekileştirici, insanları birbirine düşürmeye, toplumsal barışı, kardeşliği, birliği, beraberliği, çalışma barışını bozucu, siyasi iktidarın kendi keyfine göre belirlediği standartlara uymayanları kamudan tasfiye etmeyi amaçlayan bu fişlemelerin tamamının hukuksuz ve suç olduğunu dile getirdi.

Yücel, ''İnancı, görüşü, aidiyeti ne olursa olsun herkes birinci sınıf vatandaştır. Bununla birlikte hukuk devletinde 'Suçluluğu bağımsız mahkemelerce ispatlanmadıkça herkes masumdur' ilkesi gereği, hiç kimse haklarından mahrum bırakılamaz, fişlenemez, dışlanamaz, kamu görevlerinden mahrum edilemez. Aktif Eğitim-Sen olarak, bu politikaları planlayanlara, uygulayanlara, uygulatanlara, göz yumanlara ''Hayır'' diyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Tasfiye amaçlı son dönemde yaşanan hukuksuz uygulamaların en açık örneğini, 4 yılını dolduran okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesinde yaşadıklarını dile getiren Adem Yücel şöyle devam etti: ''Bakanlık önce okul müdürlerimizin sınavla elde ettikleri idarecilik hakkını MEB yasasını değiştirerek hukuksuz bir şekilde ellerinden aldı. Ardından da onları hiçbir objektif kriterin bulunmadığı, siyasi ve ideolojik tercihlerin ön planda olduğu bir değerlendirme sistemine tabi tuttu. Öğrenci, veli ve öğretmen değerlendirmelerinin yandaş sendikanın işaretiyle siyasi iktidar tarafından son anda atanan şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürleri eliyle by-pass edildiği puanlama sonucunda, binlerce tecrübeli, donanımlı, liyakatli okul müdürü tasfiye edildi.16 bin okul müdüründen sadece 9 bini görevinde kaldı. Bu görevde kalan müdürlerin ise yüzde 81’i yandaş sendikaya mensup. İktidarın boşalan müdürlüklere de, aynı şekilde kendi yandaşlarını müdür olarak görevlendireceğini tahmin etmek herhalde müneccimlik olmayacaktır. ''

Basın açıklamasının ardından eğitimciler, siyah balonlar patlatarak Milli Eğitim Bakanlığı'nı protesto etti.


CİHAN