Akyol, yeni kitabını tanıttı

İzmir'de Konak Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Hürriyet Yazarı Taha Akyol, 'Rumeli'ye Elveda' isimli yeni kitabını tanıttı.

Akyol, yeni kitabını tanıttı
23 Ekim 2013 Çarşamba 21:36 tarihinde eklendi.
 
Konak Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi ve imza törenine katılan Hürriyet Yazarı Taha Aksoy, Rumeli'ye Elveda adlı kitabı ile okurseverlerle buluştu. Kitabın imza töreni öncesi söyleşi konuşan Akyol, Türkiye'nin üç büyük felaket yaşadığını belirtti. Türkiye'nin yaşadığı üç büyük felaketin 1876-77 yıllarındaki Rus Savaşı ile başladığını belirten Akyol, şöyle konuştu:
 
"Bu savaş sonrasında Balkanlarda ciddi bir toprak kaybı yaşandı. Rumeli Tuna'ya kadar kaybedildi. Burasının kaybedilmesi Rumeli'nin ileride kaybedileceğinin göstergesiydi. Malesef öyle de oldu. Bu dönemde Birinci Meşrutiyet ilan edilmiş ve bazı taşlar yerine oturmamıştı.

İkinci büyük felaket ise Balkan Savaşları'dır. Bu dönemde İkinci Meşrutiyet ilan edilmiştir. Yine taşlar yerine oturmamıştı. Bu dönemde ciddi bir göç yaşandı. 1876 yılından başlayarak 1922 yılına kadar geçen süreçte Türkiye'ye göç eden kişi sayısı 3 milyondur.

Yaşanan göç büyük bir trajedidir. Kişinin kendi evinden edilerek başka bir diyara gitmesi çok acı ve üzücüdür. Ama tabi bu göçün iyi bir yanıda oldu. Buraya gelen göçmenler Anadolu'da daha aktif bir tarım sisteminin gelmesine sebep oldu. Bu durumda ekonomiyi olumlu etkilemiştir. Üçüncü felaket ise Anadolu yaşanan savaşta 4 milyon müslümanın hayatını kaybetmesidir."
 
Yaşanan olayların çok acı olduğunu ve günümüzde benzer bir olayın yaşanmamasını temenni eden Akyol, "İyi ki Lozan Mübadelesi olmuş diyorum. Bunu söylediğim için bana tepki gösteriyorlar. Ama en iyi örnek Kıbrıs var. Kıbrıs'ta iki farklı millet bir arada yaşayamadı.

Önemli olan geçmişten ders alabilmektir. Geçmişten yaşananlardan yola çıkarak günümüzde yaşanan gelişmelere daha sağ duyulu yaklaşalım" diye konuştu. Söyleşi ardından Akyol, Rumeli'ye Elveda adlı kitabını okurları için imzaladı.

DHA