Alabalığa alternatif ''Tilapia'

Yaz aylarında su sıcaklığı 25-28 derece civarında olan yörelerde alabalık üretiminin durakladığı, üreticilerin bu boşluğu iklim koşullarına daha dayanıklı olan ''Tilapia'' cinsi balıklar ile en iyi şekilde değerlendirebilecekleri bildirildi.

Alabalığa alternatif Tilapia
30 Eylül 2012 Pazar 11:30 tarihinde eklendi, 1.201 kez okundu.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suat Dikel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen su ürünleri sektörüyle birlikte geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin alabalık üretiminin 85 bin tonu geçtiğini söyledi. 
     
Üretim maliyetindeki dalgalanma ve kar oranında oluşan daralmanın üreticiyi önümüzdeki yıllarda zor duruma düşüreceğini belirten Dikel, ''Devletin verdiği destek olmasa üretici sıkıntıya girebilir, hatta bu nedenlerden dolayı alabalık üreticilerinin büyük bir bölümü üretimini durdurmak zorunda kalabilir. Bu sıkıntılar sonucu üreticiler alternatif bir ürün ya da üretim yöntemi arayışına girdi'' dedi. 
     
Dikel, Türkiye genelinde yaz aylarında su sıcaklığının 25-28 derece civarında olan yörelerde, alabalık üretiminin ardından kafeslerin boş kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
   
 ''Özellikle güney ve güneydoğu bölgelerinde (Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Elazığ) göl ve göletlerde yoğun biçimde kafeslerde alabalık üretimi yapılıyor. Özellikle Seyhan Baraj Gölü'nde üretim mevsiminin kısıtlı olması, alabalık üreticilerini bir anlamda üretimde dar boğaza sokuyor. Yaklaşık olarak 5-6 aylık bir periyotta su sıcaklığının izin verdiği süre boyunca kafeslerde alabalık üreticiliği yapılıyor. Fakat bu süre dışında özelikle su sıcaklığının arttığı dönemlere üretici üretim yapamıyor. Biz de burada alternatif bir model geliştirmek bakımından ikinci ürün olarak Tilapia'nın kafeslerde yetiştirilmesiyle ilgili son derece başarılı sonuçlar aldık. Üreticilere salt alabalık üreticiliğini yapmaktansa, Tilapia ile birlikte üretim yapabileceklerini iddia ediyoruz. Tilapia alternatif bir model. Özellikle güney ve güney doğu bölgelerindeki uygun göl ve göletlerde en kısa zamanda ikinci ürün arayışları tamamlanarak Tilapia'nın alabalık üretimine monte edilmesinde ciddi yararlar var. Bunu üreticilerimize öneriyoruz.'' 
     
-İkinci ürün- 
     
Prof. Dr. Dikel, Türkiye'de kafes sistemlerinde Tilapia yetiştiriciliği konusunda 2000'li yılların başında öncü çalışmaların Seyhan Baraj Gölü'nde başlatıldığını anlatarak, şöyle devam etti: 
   
 ''Ülkemizde tek mevsime dayalı bir yetiştiricilik yöntemine bağlı kalınması, alabalık yetiştiriciliğinin ekonomik olarak yapılmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum, tek ürün olarak üretiminin kafes dışında kapalı devre sistemlerde yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yöntem, başlangıçta büyük yatırımlar gerektirdiği için hiç gündeme gelmemiştir. Bu açıdan bakıldığında Tilapia'nın Türkiye için başlangıç aşamasında ikinci ürün olarak yetiştiriciliğinin yapılması en patrik tercih olarak görünmektedir.''