Alabalık üretimine Avrupa Birliği ayarı

Alabalıkta 30 bin tona yaklaşan ihracat rakamıyla Avrupa lideri olan Türkiye Su Ürünleri sektörüne Avrupa Birliği'nden yüzde 9 oranında vergi uygulama kararı sektörün tepkisini çekmeye devam ediyor

Alabalık üretimine Avrupa Birliği ayarı
23 Kasım 2014 Pazar 11:53 tarihinde eklendi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşvik uygulamasıyla desteklenen su ürünleri sektörünün, Avrupa Birliği ülkelerinde haksız rekabet yaptığı gerekçe gösterilerek diğer ülkelere uygulanmayan bir vergi oranıyla karşılaşmasına tepki gösterdi.

Prof. Dr. Tekinay, "Danimarka’nın altı ay önce Türkiye hakkında yaptığı şikayet üzerine Avrupa Komisyonu’nda yürütülen anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarından ithalata yüzde 9 ek vergi uygulamasıyla karşı karşıya kalındığını görüyoruz. Resmi Gazete ’de yayınlanmasının ardından Kasım ayında uygulanmaya başlatılan karara karşı hem üretici hem ihracatçı hem de akademisyenlerden büyük tepki geldi. Türkiye’de 120 bin ton alabalık üretiminin 27 bin tonunun ihraç edildiğini söylersek, ihracat rakamlarımıza büyük darbe vurulacaktır." dedi.

Türk balığının son yıllarda Avrupa pazarında lider bir marka olması nedeniyle bu gelişime dur denilmek istendiğini kaydeden Dekan Tekinay, bu vergiye gerekçe olarak Türk balıkçısının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldığı teşviklerin gösterildiğini ifade etti. Prof.Dr. Tekinay, "Ancak bu teşvik oranları yüzde 2-3’ü bulmamaktadır. ‘Vergiyi koyuyoruz ki aldığınız bu teşviği fazlasıyla vergi olarak alıyoruz’ deniliyor. Türk balıkçısı bu şartlarda ihraç etmesin, AB’ye balık göndermesin tablosu çiziliyor. Bu ciddi anlamda bir haksızlık." diye konuştu.

Türk balıkçılığına darbe vuran bu kararın Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Polonya ve Romanya’ya yarayacağını dile getiren Prof. Dr. Tekinay, "Su ürünlerinde yıldız bir ülkeyiz. AB sofralarında bizim balıklarımız tüketiliyor. AB’nin bu kararları tekrar gözden geçirmesi için Hükümetin ciddi girişimlerde bulunması lazım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı en azından ihracat yapan firmalara verdiği teşviki gözden geçirebilir; direk değil endirekt teşvik verebilir."

Gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2015 yılında sektörde kriz olabileceğine dikkat çeken Tekinay, "Böyle olursa ihracat yapamayan firmalar malını iç pazarda eritmeye çalışacak. O zaman balık fiyatları düşecek, küçük üretici yok olacak. Avrupa bu kararı çipura levreğe de uygularsa önümüzdeki sene toz duman bir sene olacak. Bu karar resmen Türk balığına karşı uygulanan ırkçı bir tavırdır. Avrupa'siz çok büyüdünüz durun bakalım’ mesajı veriyor. Akademisyenler olarak bu süreçte balıkçımızın yanındayız. Bu sorunun çözümü için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız." şeklinde konuştu.


CİHAN