Alaçatı'da lavanta güzelliği

İZMİR'in Çeşme İlçesi'ne bağlı Alaçatı'da 10 yıl önce farkındalık yaratmak amacıyla başlanan lavanta tarımı, ekonomik kazanç kapılarından birisi haline geldi.

Alaçatıda lavanta güzelliği
01 Temmuz 2017 Cumartesi 10:08 tarihinde eklendi.
İZMİR'in Çeşme İlçesi'ne bağlı Alaçatı'da 10 yıl önce farkındalık yaratmak amacıyla başlanan lavanta tarımı, ekonomik kazanç kapılarından birisi haline geldi. 10 dönümlük alanda 7 bin köke kadar yapılan ekim sonrasında, yaş ve kurutulmuş olarak tatilcilere satılan lavantanın, balı da üretilmeye başlandı. Eşsiz güzellikteki lavanta yetiştirenlerin en büyük hedefi; Fransa'nın güneyindeki Provence bölgesindeki gibi kozmetik sektörüne hammadde üretecek duruma gelmek.
 
İzmir'in gözde tatil yerlerinden Alaçatı'nın turizmdeki yıldızı, her geçen yıl parlamayı sürdürdü. Alaçatı, özellikle iç turizmin öne çıktığı bölgelerinden birisi durumuna geldi. Turizmdeki gelişmeyle birlikte, tarımın etkin olarak yapıldığı bölgede zaman içinde gerileme görüldü. Bu durumu göz önünde bulunduran Alaçatı Koruma Derneği'nin o dönemdeki başkanı İbrahim Topal'ın girişimleriyle, farklı bir ürünün üretimine geçildi. Hem turizme alternatif olması hem de tarım için farkındalık yaratılması için lavanta ekimine başlandı.
 
15 KÖKLE BAŞLADI, 7 BİN KÖKE ÇIKTI
 
Bu projenin ilk adımı olarak Isparta'dan getirilen 15 lavanta fidesinin ekimi yapıldı. Küçük bir alanda başlayan lavanta tarımı, turizmle yarışamasa da üreticiler için ikinci biri gelir kapısı durumuna geldi. 15 kökle başlayan lavanta yetiştiriciliği, aradan geçen 10 yılda, 10 dönüme ve 7 bin köke çıktı. Eşsiz güzellikteki rengi ve kokusu, ilk olarak Alaçatı sokaklarını güzelleştirdi. Üreticiler, lavantaları yaş ya da kurutulmuş olarak bölgeye gelen tatilcilere satmaya başladı. Üretilenin tamamının satıldığı bölgede, lavanta çiçek açtığı zamanlarda bal üretimi de gerçekleştirildi. Üretilen balın yapılan testlerinde çok özel ballarla yarışacak kadar sağlığa olumlu etkilerinin bulunduğu saptandı. Ancak, eşsiz güzellikteki lavanta yetiştirenlerin en büyük hedefi ise; Fransa'nın Provence bölgesindeki gibi kozmetik sektörüne hammadde üretecek duruma gelmek.
 
"LAVANTAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
 
Alaçatı bölgesinde lavantanın ekiminden üretimine kadar önemli çabaları olan İbrahim Topal, bu tarımı geliştirmeleri gerektiğini vurguladı. Ürettikleri lavantaların sadece Alaçatı'yı güzelleştirmekle kalmadığını anlatan Topal, şöyle dedi:
 
"Fidanların budanması zamanında elde ettiğimiz fideleri, Tekirdağ'dan İskenderun'a kadar isteyen tüm belediyelere gönderdik. Lavantalarımız ekildikleri o alanları da güzelleştirdi. İsteyen herkese bu yönde yardımda da bulunuyoruz. Lavanta ekim alanlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Şimdilik ürettiğimizi Alaçatı sokaklarında satıyoruz. Bunun gelişmesi lazım. Turizmle yarışamayız belki ama önemli bir tarım ürünü, 1arklı bir gelir kapısı olabilir. Tüm bunlar için çalışıyoruz. Küçük bir projeydi, şimdi binlerce köke kadar çıktık. Isparta'daki gibi geliştirebiliriz. Ya da Fransa'nın Provence bölgesindeki gibi kozmetik sanayinin hammaddesi olarak da üretebiliriz."