"Alan'ın tahliyesi için bir yol açtık"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekili Engin Alan'ın serbest bırakılmasına ilişkin yasa önerisi hakkında açıklamalarda bulundu

Alanın tahliyesi için bir yol açtık
07 Mayıs 2014 Çarşamba 22:41 tarihinde eklendi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekili Engin Alan'ın serbest bırakılmasına ilişkin yasa önerisi hakkında, "Kalıcı çözüm ne zaman bulunur, nasıl bulunur? Ona hep beraber gayret edelim. Ama hiç olmazsa hükmü kesinleşmiş olanların, hükmünün infazı dönem sonuna bırakılsın. O zamana kadar da inşallah süreyi kötü kullanmayız, biran evvel kalıcı çözümü buluruz." açıklamasını yaptı. Çiçek, bir yolu açtıklarını ifade ederek, kimin gelip, kimin gelmeyeceğinin görüleceğini de sözlerine ekledi.

Cumhuriyet gazetesinin 90. kuruluşu yıl dönümü münasebetiyle gazetenin Ankara temsilciliğinde düzenlenen törene, eski Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, YARSAV eski Başkanı Emin Ağaoğlu, CHP’li vekiller Süheyl Batum, İlhan Cihaner, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay katıldı.

Törende gazetecilerin sorularını cevaplayan Meclis Başkanı Çiçek, bir gazetecinin “MHP tutuklu milletvekili Engin Alan’ın serbest bırakılması ile ilgili yasa teklifiniz var. Nedir içeriği” sorusuna şöyle cevap verdi:

Her vesilede ifade ettim. Sayın Balbay beni ziyarete geldiğinde de söyledim, bundan sonra da söyledik. 24. parlamento döneminde en çok konuştuğumuz konuların başında tutuklu miletvekilleri konusu geliyor. Bu konuyla ilgili söylenmedik söz de kalmadı, verilmedik demeç de kalmadı. Ancak konuyu ne kökten çözebildik ne de geçici bir çözüm bulabildik. Biz, çözümü bulamıyoruz fakat ortada da adaletsiz bir durum var. Başlangıçta konu tutuklu milletvekilleri olarak gündeme geldi. Bugün çok şükür tutuklu milletvekili yok. Ama hükmü kesinleşmiş ama henüz Meclise gelmemiş olan iki tane hükümlü milletvekili var. Biri serbest, 2007'den beri ama sayın Alan'ın hükmü kesinleştiği için, hükümlü olarak cezası infaz ediliyor. Çok adaletsiz bir durum çıkıyor. Bunu ortadan kaldırmak noktasında birlikte bir çaba da ortaya konulamadı. Bu dönem Mecliste birlikte birçok şey yapabilirdik, yapamadık. Ama bu adaletsizliğin de ilanihaye devam etmesi çok doğru gözükmüyor. Onun için kalıcı bir çözüm bulununcaya kadar, hiç olmazsa geçici bir çözüm bulalım diye ben böyle bir teklifi gruplarımızın bilgisine, takdirine sundum. Dolayısıyla benim tek başıma yapabileceğim bir şey yok."

"BİR ÇÖZÜM OLACAKSA KISA SÜREDE NETİCEYE KAVUŞMALI"

Çiçek, bu konuyu çok konuştuğunu da belirterek, 3 Ocak'ta bir çözüm bulunması için açıklama yaptığını ifade ederek, “Burada ciddi bir kısım sıkıntılar ileride gelebilecekti. O yetmedi, 20 Mart'ta bir açıklama daha yaptım. En son, son iki haftada Danışma Kurulunda parti temsilcilerimize 'şu işe bir çözüm bulalım' diye şifahi olarak söyledim. Netice itibarıyla Türkiye'nin gündemi de sıkışıyor, Meclisin çalışma günleri de sıkışıyor. Bir çözüm bulunacaksa, bunun kısa sürede neticeye kavuşması lazım." diye konuştu.

"Bu süreç nasıl işleyecek." sorusunu ise Çiçek, "Partilerimiz bunu değerlendirecek, çok basit, anlaşılması zor bir şey değil. 'Geçici olarak' dedim ben. Kalıcı çözüm ne zaman bulunur, nasıl bulunur? Ona hep beraber gayret edelim. Ama hiç olmazsa hükmü kesinleşmiş olanların, hükmünün infazı dönem sonuna bırakılsın. O zamana kadar da inşallah süreyi kötü kullanmayız, bir an evvel kalıcı çözümü buluruz." diye cevapladı.

“TRT’NİN OTURUMU YAYINLAMAMASI BENDEN KAYNAKLANA SORUN DEĞİL”

Başka bir gazetecinin, "Dört eski bakanla ilgili soruşturma önergeleri gergin bir ortamda görüşüldü. Muhalefetin, oturumun yayımlanmamasına ilişkin size yönelik eleştirileri oldu?" ifadeleri üzerine de, Çiçek, şu karşılığı verdi: "Benden kaynaklanan bir şey değil. Ben protokol gereği... TRT'nin imkanlarını kullanarak bu yayın yapılıyor. Benden evvel yapılmış bir protokol var. Ben, gelen talepleri TRT'ye ilettim. Gelen yazıyı da gruplara gönderdim. Benim inisiyatifimle olan bir husus değil bu konu" karşılığını verdi.

“ENGİN ALAN’IN SORUNUNU ÇÖZMEK BENİM ELİMDE DEĞİL”

Çiçek'in açıklaması esnasında konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise, "Engin Alan konusunu Meclis kapanmadan çözsek... Bir tarih koysak Sayın Başkan." ifadeleri üzerine de, Çiçek de açıklamaları yaptı:
"Bu, benim elimde olan bir şey değil. Siz de gruplarınızı lütfen bu yönde gayrete sevk edin. Eksik bilgiyle değerlendirmeler yapılıyor. Bugün yapılan değerlendirmede, 'efendim Sebahat Tuncel'in dosyası geldi, bunu göndermezse anayasa ihlali olurmuş.' Bu, doğru değil. Bana gelen bir dosya yok. Ama illa da her şey kapıya gelince çözüm bulmak yerine zamanında bulalım diye ben bunu söylüyorum. Şu an Meclis Başkanlığına gelmiş ne Sayın Alan'ın dosyası var ne de Sayın Tuncel'in dosyası var."

“BUNDAN SONRA SORULARIN MUHATTABI BEN DEĞİLİM”

Balbay'ın, "Özgürlüklerden yana düşünmek gerekmez mi?" sorusunu yöneltmesi üzerine de, Çiçek, şu cevabı verdi: "Düşünmek gerekiyor. Ben de onu söylüyorum işte. Düşünmek yerine dönem sonuna bırakalım o zamana kadar da herkes bir çözüm bulsun. Söylemek istediğim bu kadar açık ve net. Bunun güncel olaylarla kati suretle alakası yok. Her gelen teklife, her yapılan çabaya bir kulp bulacaksak o zaman biz hiç adım atamayız. Zaten atamadık da."

Çiçek, bir yolu açtıklarını ifade ederek, kimin gelip, kimin gelmeyeceğinin görüleceğini de vurguladı. Bundan sonraki soruların gruplara yöneltilmesi gerektiğini kaydeden şöyle devam etti:

"Ümit ederim ki onlar da olumlu cevap versin. Biz, kısa sürede bunu yaparız. Ya mevcut yasalardan birine... Çünkü tek maddeli geçici bir şey. Müstakil de olabilir, eğer hükümetin geçireceği... Çünkü çocuk istismarıyla ilgili ceza hukuku alanında düzenleme yapılacakmış gibi gözüküyor. Onun altına bir yere de konulabilir. Kararı verirsek, formülünü biz buluruz"


CİHAN