'Alanya azmanı'na patent başvurusu

Antalya'nın Alanya İlçesi Ziraat Odası, ilçede yetişen bir muz çeşidi olan 'Alanya azmanı', 'yenidünya' ve avokadonun 'has' çeşidine 'coğrafi işaret' tescil belgesi almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Alanya azmanına patent başvurusu
29 Temmuz 2013 Pazartesi 18:40 tarihinde eklendi.
 
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Alanya'da tropikal meyve çeşitlerinin yetiştirilebildiğini göstermek amacıyla kurdukları Tropikal Meyve Üretim İstasyonu'nda bugüne kadar 24 çeşit ürünün adaptasyonunu sağladıklarını söyledi.

Geleneksel meyve türlerini de göz ardı etmediklerini belirten Musluoğlu, bu meyve türlerinden 'Alanya azmanı', 'yenidünya' ve avokadonun 'has' çeşidine 'coğrafi işaret' tescil belgesi almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptıklarını kaydetti.
 
Tropikal meyve türleri arasında 'kamkat', 'papaya', 'dragon fruit' (Ejder meyvesi), 'custard Apple' (Hint ayvası), 'longon' (Kedi gözü), 'mangis', 'goji beri', 'salak pondoh', 'star fruit', 'jambu Bangkok', 'jambu bıjı' ve 'rambutan rapiah'ın yer aldığını dile getiren Musluoğlu, yöresel meyve çeşitlerinden 'Alanya dilimi' adlı portakal, 'Yusufçuk' adlı mandalina ve kırmızı limon yetiştiriciliğine de önem verdiklerini anlattı.
 
Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney ise "Alanya muzu adı altında daha önce patent başvurusu yapmıştık, ancak Anamur'dan bir şirket yıllar önce bölgemizi de içine alan bu coğrafi işaret tescil belgesini almış.

Alanya'yı bu coğrafi işaret belgesinden çıkarmak için 2 yıldır mücadele veriyorduk. 'Alanya azmanı' adlı muz çeşidimiz de var. Anamur'da da üretilen bu muz çeşidi aroması Alanya muzunun özelliğini taşıyor. Bu konuda ziraat odasına destek veriyoruz" diye konuştu.

DHA