Alanya'da avakado hasadı başladı

Türkiye'de avakado üretiminde yüzde 70 pay sahibi olan Alanya'da hasat başladı

Alanyada avakado hasadı başladı
29 Ağustos 2013 Perşembe 13:15 tarihinde eklendi.

Türkiye'de pek bilinmeyen avokadonun kolesterolü düşürdüğü, migren, ülser, prostat büyümesi ve anemiye karşı iyi geldiği ifade ediliyor.

Dünya üzerinde 5 kıtada 50’ye yakın ülkede yetiştiriciliği yapılmakta olan Avokado’nun anavatanı Orta Amerika Ülkeleri. Avokado Defnegiller familyasından her mevsim yeşil, subtropik bir meyve türü. Dünyada Avokado üretimde ilk sırayı alan ülkeler Meksika, Şili, Kolombiya, Endonezya ilk sırayı almakta. Avokado Türkiye'de ilk 1953 yılında getirilerek, hobi olarak üretim yapılmış ve bahçelere dikilmiş. Ekonomik olarak 1970 yıllarından sonra Ülkemizde üretiminin yapılabilineceğini gören Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından deneme üretimine geçilmiş. Yapılan araştırmalar sonucunda kuzey ve batı rüzgarlarına kapalı ülkemizin Akdeniz sahillerinde yetiştirilebileceği tespit edilmiş. 1990 yıllarından sonra ticari olarak başta Alanya, Gazipaşa,kısmen Anamur, Antalya merkez ve Mersin’in bazı bölgelerinde de yetiştirilmeye başlandı. Avokadonun besleyici değeri oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. 11 değişik vitamin ve 14 değişik mineral madde içermesi, avokadoyu vitamin ve mineral bazında zengin bir meyve olarak ortaya koyuyor. Avokado aynı zamanda vücutta zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve antioksidan bir besin olduğu belirtiliyor. Dünya genelinde yüzün üstünde avokado çeşiti bulunmakta, Türkiye'de ise ekolojik koşullar nedeni ile bir çok çeşit ülkemiz şartlarına uyum sağlayamamakta. Yüksek ısı ve nem ortamında yetişen avokado başta Alanya olmak üzere Akdeniz sahil bandında don riski olmayan bölgelerde yetiştirildiğine dikkat çeken Alanya İlçe Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, yapılan araştırma ve denemeler sonucunda Alanya’da 14 çeşit avokado üretilmekte olduğunu kaydetti. Bunlarında verim ve aroması bakımından öne çıkan başlıca çeşitler olduğunu belirten Rüzgar, fuerte, bacon, hass, zutano, ettınger çeşitleri verim ve aroma bakımından en zengin olanı olduğunu söyledi. Avokado hasatı çeşidine göre eylül ayında başlayıp aralık ayına kadar devam ettiğini dile getiren Rüzgar, Haziran ayına kadarda türüne göre avokadonun bulunduğunu söyledi. Rüzgar, "1953 yılında ülkemize hobi olarak getirilmiş, daha sonra 1970 yıllarında BATEM bunu üretmeye başlamış. Türkiye'de halen bilinmemektedir. Ama Alanya'da Türkiye'nin yüzde 70'ini üretmektedir. Isı ve nem oranı olan bölgelerde ünretilmekte. Alanya'da bölge olarak buna çok müsait. Dno olan yerlerde kesinlikle yapılamamaktadır. Alanya'da bile Alanya’da toplam 524 dekar alanda 10 bin civarında avokado ağacı bulunmakta. Yıllık ise 581 ton üretim yapılmakta. Alanya Türkiye avokado üretiminin yüzde 70'ini karşılamakta. Yaklaşık bin 500 civarında üreticide ticari olarak avokado üretimi yapmaktadır." dedi.

ÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASI İÇİN FİDAN DESTEĞİ VERİYORUZ

Avokadonun hem tanıtımını, hemde üretimini teşvik amacıyla üreticilere bahçeler kurmakta yardımcı olduklarını ifade eden Rüzgar, fidan karşılamada BATEM tarafından karşılandığını kaydetti. Rüzgar, "Biz üretim teknikleri, bahçenin bakımı ve üretimi konusund ayardımcı olmakayız." diye konuştu.

ALANYA'DA 8 ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILIYOR

Alanya'da avokadonun 7-8 çeşit yemek ve tatlı türü yapıldığını belirten Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Arslan, Şili'den getirttiği yemek kitabında 104 çeşit avokadonun yemek ve tatlı türünün bulunduğuna dikkat çekti. Alanya'da reçel, şurup, sos, kızartma ve yoğurtlu yapmaya başlayanlarında olduğunu ifade eden Arslan, "Bize destek olmadığı için tanıtımı için fuarlara gidemedik. Yemek çeşitlerinin gelişmesi için destek veren yok. Sadece ben katkı sağlıyorum. Devlet desteği almıyoruz. Ödül koyayarak yemek yarışını düzenlesek daha iyi tanıtacaz." şeklinde konuştu.

ERKEN HASADA DİKKAT EDELİM

Avokadonun erken hasadı olduğu için gerçek damak tadını vermediğini belirten Arslan, bu nedenle alan vatandaşın bir daha almak istemediğini ifade etti. Arslan şöyle devam etti: "Olgunlaşmadan pazarlarda satıldığını görüyorum. Bunun önüne geçemedik. Buna dikkat edelim. Birçok avokado çeşidi bulunuyor."


CİHAN