Albay Üçok'a 405 yıl hapis cezası

Sahte çürük raporu verilmesine ilişkin Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada savcı, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, sanık Zeki Üçok'un 58 ayrı suçlama ile ilgili 405 yıl 6 aya kadar hapsini istedi.

Albay Üçoka 405 yıl hapis cezası
19 Aralık 2012 Çarşamba 15:47 tarihinde eklendi.

 

''Sahte çürük raporu'' davasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, 128 ila 398 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Bir sanığın beraatinin talep edildiği mütalaada, diğer 14 sanık hakkında 1 ila 352 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezaları öngörüldü. 
 
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bu davanın tutuksuz ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanıklarından Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ile tutuksuz sanıklar Murat Tugay Tepe, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Ömer Uçar, Erdem Kılıç, Hayrullah Çelebi ve İsmail Es katıldı. 
 
Sanık Ahmet Zeki Üçok, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından mahkemeye sunulan rapora göre, 17 bin metrekare tarlası olduğunun iddia edildiğini belirterek, ''Bu, doğru değildir. Son dönemde de MASAK'ın yanlış raporlar verdiği kamuoyunun gündemine yansımıştır. Benimle ilgili bu hususun, MASAK'a yeniden sorulmasını talep ediyorum'' dedi. 
 
-''Üçok''un kod adı ''Bamya''- 
 
Duruşmada İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 15 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını okudu. 
Sanıklardan Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, zaman zaman örgütün zayıf hiyerarşik yapılanması nedeniyle olayın niteliğine göre ön plana çıktığı belirtilen mütalaada, Üçok ve Tepe'nin ''örgüt yöneticisi'' konumunda bulundukları kaydedildi. 
 
Üçok'un, askeri savcı olması nedeniyle gerçek isminin telefon görüşmelerinde kullanılmasını istemediği ve bu nedenle örgüt üyelerinin Üçok için ''Bamya'' kod adını kullandıkları aktarılan mütalaada, örgüt üyelerinin görüşmelerinde, suça konu eylemlerini gizlemek için telefon dinlemelerine karşı dikkatli ve tedbirli davrandıkları anlatıldı. 
 
Mütalaada, Üçok'un askeri savcı olarak yürüttüğü bazı soruşturmalarda çıkar temin edebilmek için sanıklardan Murat Tugay Tepe ile görüşerek, gizli soruşturmalar hakkında bilgi verdiği öne sürülerek, Tepe'nin, söz konusu bilgileri sanık Erdem Kılıç ve diğer örgüt üyelerine aktardığı, tehdit ve şantaj yoluyla çıkar sağlamaya çalıştığı kaydedildi. 
 
-Aziz Yıldırım'dan haksız kazanç planı- 
 
Sanıkların, oyuncular Murat Cemcir ve Engin Akyürek'in de aralarında bulunduğu, özellikle film, müzik, sanat camiasındaki kişilerle ve ekonomik durumu iyi olanlarla irtibat kurdukları ifade edilen mütalaada, ''Sanıkların, bu şahısların, askerlik yapmaması için çürük raporu alınması, istedikleri yerlerde askerlik yapmalarının sağlanması, tecil, bakaya ve GBT kayıtlarıyla ilgili işlemlerde usulsüzlük yapılması vaadinde bulunarak, karşılığında yüksek miktarlarda maddi menfaat temin ettikleri belirlenmiştir'' denildi. 
Mütalaada, sanıkların 68 müştekiye yönelik eylemi sıralanarak, suç örgütünün, müştekiler Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Murat Darendeli'yi tehdit edip, şantaj yaparak 10 milyon dolar civarında haksız kazanç elde etmeyi planladığı da iddia edildi. 
 
-Ceza istemleri- 
 
Mütalaada, sanıklardan Üçok ve Tepe'nin, ''kamu görevini kötüye kullanarak başkasına yarar sağlamak'', ''fuhuşa teşvik etmek'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', 3 kez ''örgütlü şekilde nitelikli yağma'', 7 kez ''nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs'', 44 kez ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından toplam 128 ila 398 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması istendi. 
 
İş kadını Sibel Fatma Çarmıklı'nın, ''nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs'' ve ''suç örgütüne üye olmak'' suçlarından toplam 2,5 yıl ila 8 yıl 3 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, Çarmıklı'nın oğlu Murat Can Çarmıklı'nın ''nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs'' suçundan 1,5 yıldan 5 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. 
 
Mütalaada, Erdem Kılıç'ın benzer suçlardan 111,5 yıl ila 352 yıl 3 ay, Ömer Uçar'ın 103,5 yıl ila 331 yıl 9 ay, İsmail Es'in 105 yıl ila 337 yıl, Fehmi Suna'nın 10,5 yıl ila 21 yıl 3 ay, Tahir Mete Turan'ın 14,5 yıl ila 35 yıl 3 ay, Taylan Özgür Düşko'nun 15,5 yıl ila 38 yıl 9 ay, Kahriman Cömert'in 6 yıl ila 20,5 yıl, Aydın Atay'ın 3 ila 10 yıl, Hayrullah Çelebi'nin 2,5 yıl ila 8 yıl 3 ay, Ahmet Metin Kökenek'in 10 ila 19,5 yıl, Derya Aydoğan'ın 2 ila 4 yıl ve Mehmet Çelik'in de 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmalarına karar verilmesi istendi. 
 
Mütalaada, sanık Didem Bektaş'ın, ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'' suçundan beraati talep edildi. 
 
Duruşmada, daha sonra sanıklar ve avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre istedi. 
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Üçok'un talebi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı yazılarak, sanık Üçok'un 1. sınıf hakim olup olmadığı ve hakimlik mesleğindeki görev süresinin bildirilmesine karar verdi. 
 
Heyet, sanık ve sanık avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.