Ali Kırca, Albay oluyor!

YAŞ kararları ve 71 muhtırası, 12 Eylül darbesi ile 28 Şubat sürecinde ‘idari’ kararlarla TSK’dan atılanlara ‘iade-i itibar yasası’ Meclis’ten geçti.

Ali Kırca, Albay oluyor!
11 Mart 2011 Cuma 08:08 tarihinde eklendi, 2.113 kez okundu.

 

TSK’dan atılanlar, emsallerinin rütbesi üzerinden intibakları yapılarak emekli edilecek. 1971 muhtırası sonrası deniz teğmenken TSK’dan atılan ünlü televizyoncu Ali Kırca da “kıdemli albay” maaşı alacak
 
12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde TSK’dan atılanlara iade-i itibar yasası Meclis’ten geçti. Atılanların başvuruları Milli Savunma Bakanı’nca kabul edilmesi durumunda emsallerinin üzerinden intibakları yapılarak emekli edilecek.

 TBMM Genel Kurulu, YAŞ kararları ile TSK’dan (Türk Silahlı Kuvvetleri) atılanlara idae-i itibar düzenlemesini, 1971 muhtırasından sonra yargı yolu kapalı idari işlemlerle askerlikten atılan “darbe mağdurlarını” da kapsayacak şekilde kabul etti. Sözleşmeli er sistemine geçilmesini ve TSK Personel kanunu’da değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, kamuoyu ve muhalefetten gelen “darbe mağdurlarının” da kapsama alınması yönündeki talepler üzerine Başbakan Erdoğan ile görüşülmek üzere yarım bırakılmıştı. AK Parti kurmaylarının yaptığı görüşme sonucu da Erdoğan’dan bu yönde önerge verilmesine “vize” çıkmıştı. Başbakan’ın da onay vermesi üzerine dün tasarının YAŞ zedelerle ilgili ikinci bölümünün görüşmeleri sırasında AK Parti grubunun beklenen önergesi geldi.
 
Verilen önerge ile tasarının ilk halinde kapsam dışı tutulan 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve 28 Şubat sürecinde “idari kararlarla” TSK’dan atılanlar yasa kapsamına alındı. Buna göre 12 Mart 1971 tarihinden bugüne kadar, dönmelerindeki Anayasa ve mevzuat hükümleri nedeniyle yargı denetimine kapalı idari işlemler, yani ikili ya da üçlü kararnameler yoluyla TSK’dan ilişiği kesilenler de yasa hükümlerinden yararlanabilecek.
 
Sebebi ne olursa olsun
Tasarının ilk halinde sadece “disiplinsizlik ve ahlaki durum” nedeniyle YAŞ kararıyla TSK’dan atılanların özlük haklarında iyileştirme öngörülürken, AK Parti’nin önergesiyle yapılan değişiklik ile sebebi ne olursa olsun YAŞ kararları ile atılan herkese başvuru yapabilme imkanı tanındı. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul’da önergelerine ilişkin bilgi verirken, “Yargı yoluna kapalı idari işlemlerle TSK’dan ilişiği kesilenler kapsama dahil edilirken, YAŞ kararlarıyla ilişiği kesilenler de sınırlı kesimi ifade ediyordu. O sınır da kaldırıldı YAŞ kararları ile atılanların tamamı kapsama dahil edildi. Bu önemli bir adım” dedi.
 
Başvuruyu kabul yetkisi bakanda TBMM Genel Kurulu’nda 8 ret, 2 çekimser oya karşılık 233 oy ile benimsenen düzenlemeye göre, yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce YAŞ kararlarıyla TSK’dan ilişiği kesilenlerin veya bunların vefatı halinde hak sahiplerinin getirilen düzenlemeden yararlanması için 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığına başvurması gerekecek. Bakanlık, en geç altı ay içinde başvurunun ret veya kabulüne karar verecek.
 
Aylık bağlanacak
TSK’dan ilişikleri kesilenlerin, bu tarihten düzenlemenin yürürlük tarihine kadar geçen süreleri TSK’da geçmiş kabul edilecek. Bu kişilerin TSK’dan ilişiklerinin kesildiği tarih ile düzenlemenin yürürlük tarihi arasındaki döneme ilişkin yatırılmamış sigorta prim ve emekli keseneği, kurumlarınca ödenecek. Bu haktan yararlanacaklar, emekliliğe ilişkin sosyal ve özlük hakları bakımından emsali subay ve astsubaylarla eşitlenecek. Getirilen düzenlemeye hak kazananlardan emekli olanların kendilerine, hayatta değilse kanuni mirasçılarına; emsallerinin emekli olduğu tarihteki özlük hakları üzerinden emeklilik veya dul ve yetim aylığı bağlanacak; ikramiye ödenecek.
 
Emekliliğe hak edememiş olanlar istemeleri halinde kamuda istihdam edilebilecek. Buna göre, başvuruları inceleyecek komisyon, bu kişileri, Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının “araştırmacı” unvanlı kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirecek. Başkanlık, 45 gün içinde, kamu kurum ve kuruluşlarına bunların atanmalarını teklif edecek. Teklife ilişkin yazının atamayı yapacak kurum ve kuruluşa intikalinden itibaren 30 gün içinde atama işleminin yapılması zorunlu olacak.
 
Silah ruhsatı hakkı
Başvuruları kabul edilenler emekli TSK mensuplarına tanınan sosyal haklardan yararlanabilecek, OYAK üyesi olabilecek. Emsali subay ve astsubaylara verildiği gibi bu kişilere de silah taşıma ruhsatı ve pasaport verilebilecek.