Alışveriş bağımlısı mısınız?

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, bağımlılık kavramının artık alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerin dışında iş, alışveriş ve spor için de kullanılmaya başlandığını söyledi.

Alışveriş bağımlısı mısınız?
20 Şubat 2013 Çarşamba 20:58 tarihinde eklendi, 1.034 kez okundu.

 

Dr. Hülya Edil, yaptığı açıklamada, alışveriş bağımlılığına dikkat çekti. Dr. Edil, "Bütçemizin elverdiği ölçüde giyim, eşya, yiyecek gibi ihtiyaçlarımızı karşılamak için yaptığımız alışveriş, üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi duyguların giderilmesi için yapılıyorsa ve bu olumsuz duyguları gidermek için her seferinde alışverişe başvuruluyorsa 'bağımlılık' söz konusu demektir.” dedi. 
 
Bunun en önemli göstergesinin kişinin ihtiyacı olmadığı ve aldığı ürünleri kullanmadığı halde kendine engel olamayarak alışveriş yapmaya devam etmesi olduğunu belirten Edil, bu kişilerin yalnızlık, mutsuzluk, sinirlilik, engellenme, kendini ifade edememe gibi depresyona neden olabilecek etkenlerden dolayı, aşırı derecede harcama yaptıklarını kaydetti. Edil, bu tür kişilerin sadece alışveriş yaptıkları zaman kendilerini iyi ve mutlu hissettiklerini ifade ederek, kadınların daha çok giysi, kozmetik, mücevher, ayakkabı ve çanta, erkeklerin ise elektronik, cep telefonu, bilgisayar otomobil ya da hırdavat satın aldıklarını dile getirdi.
 
ALIŞVERİŞ BAĞIMLISI MISINIZ?
 
Dr. Hülya Edil, alışveriş bağımlılığı değerlendirme ölçeği için şu sorularla insanların kendini test etmesini bu şıklardan dördüne veya daha fazlasına verilen cevabın 'evet' ise muhtemelen insanların bağımlı olduğu anlamına geldiğini belirtti.
 
1.Kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda para harcamak için güçlü bir istek duyuyor musunuz?
 
2.Yaşam sorunlarını kaldırmak çok güç olduğu zamanlarda para harcamak için güçlü bir istek duyuyor musunuz?
 
3.Yukarıdaki eylemler ruh halinizi değiştiriyor mu?
 
4.Harcadığınız para miktarı son bir iki yıldır arttı mı?
 
5.Harcamalarınız ailenizde veya eşinizde bir hayal kırıklığı yarattı mı?
 
6.Başkaları sizin para harcamanızın bir sorun veya kontrolünüz dışında olduğunu söyledi mi?
 
7.Planladığınızdan daha fazla satın aldığınız oluyor mu?
 
10.Bu davranışınızı durdurmaya hiç çalıştınız mı? 
 
11.Harcamalarınız veya borçlarınız yüzünden intihar etmeyi düşündünüz mü? 
 
12.Bir önceki harcama döneminizden kalan borçlarınız varken, yine de aşırı harcama yapmaya devam ettiğiniz oluyor mu?

CİHAN