‘Alışveriş yaparken raflara dikkat edin’

Kuralına uygun olmadan yapılan raf sistemleri ve depolamalar ise kazalara sebep olabiliyor. Kimi AVM ve yapı marketlerinde bulunan sistemlere karşı dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor.

Alışveriş yaparken raflara dikkat edin
07 Mart 2014 Cuma 16:39 tarihinde eklendi.

Fatih Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından teşvik edilen ‘Endüstriyel Depo ve Raf Sistemleri Test ve Tasarım Merkezi’ ile raf veya depolamaya dayalı risklerin ortadan kaldırılması planlanıyor.

Endüstriyel ürünlerin uygun şartlarda depolanmasının kritik önemde olduğuna değinen Fatih Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Güven Kıymaz, “Ülkemizde faaliyet yürüten pek çok nakliye firması gıda, tekstil, kimyasal, makine, otomotiv, elektronik, maden, beyaz eşya, ilaç gibi sektörlerden müşterilerine hizmet veriyor. Verilen bu hizmetlerin büyük kısmını ise depolama oluşturuyor. Endüstriyel depolamaların ise can ve mal kaybına meydan vermeyecek şekilde tasarlanmaları diğer mühendislik yapılarında olduğu gibi büyük önem arz etmekte. Öte yandan ürün sahipleri açısından depolanan ürünlerin raf sistemleri üzerinde güvenli bir biçimde taşıtılması ticari bakımdan da oldukça önemli.” dedi.

Endüstriyel depolama ve raf sistemleri konusunda oldukça yetersiz bir alt yapı olduğuna temas eden Kıymaz, “Sektör firmaları söz konusu soruna gerek mal ve can güvenliği gerekse rekabet edebilirlik açısından ivedilikle çare üretme ihtiyacı içindeler. Bu ihtiyaca cevap vermek için Fatih Üniversitesi İstanbul Kalkınma Ajansı katkıları ile Endüstriyel Depo ve Raf Sistemleri Tasarım ve Test Merkezini faaliyete açtık. Ortaya koyduğumuz ‘Endüstriyel Depo ve Raf Sistemleri Test ve Tasarım Merkezi’ projesi Türkiye’de ilk ve tek.” ifadelerini kullandı.
Kıymaz, şöyle devam etti:

“Merkez, endüstriyel ağır depo raf sistemlerinin emniyetli ve etkili tasarımı, imalatı, montajı ve kalite kontrolü süreçlerinde aktif rol üstlenecek ve özellikle söz konusu süreçler ile doğrudan ilgili imalatçı firmalara ve kullanıcılara ortak bir kullanım alanı şeklinde hizmet verecek merkez konumunda. Ayrıca uluslararası standartlarda eleman, birleşim, alt sistem ve sistem testlerini gerçekleştirmelerine ve ayrıca ürün kalitesinin sürekli gözetlenmesine imkân tanıyacaktır. Böylelikle ülkemizde emniyetli, özellikle depreme dayanıklı ve kullanım ömürleri uzun, sürdürülebilir endüstriyel raf sistemleri üreten firmalara fırsat sunulacaktır.”
 


CİHAN