Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu ev hizmete açıldı

Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in doğduğu ev TİKA tarafından restore edilerek hizmete açıldı.

Aliya İzzetbegoviçin doğduğu ev hizmete açıldı
17 Ocak 2014 Cuma 00:00 tarihinde eklendi.

“Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi” olarak hizmet verecek evin açılışı için Bosna-Hersek’e gelen yeni Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de ilk yurtdışı ziyaretini bu vesileyle yapmış oldu. Törene, ‘Bilge Kral’ olarak anılan merhum Bosnalı liderin oğlu ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç de katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı İşler, “Durup soluk almak için, durup anlamak için kültür durakları oluşturmak zorundayız. Medeniyet ancak tefekkürle mümkün.” dedi. Dünya tarihi için önemli bir insan olan Aliya İzzetbegoviç’in, bugün Hırvatistan sınırında olan Bosanski Şamats’ta doğduğunu hatırlatan İşler, “Bir arada yaşama kültürünü, bütün varlığa tek bir gözle bakmayı, bir karıncayı bile bir ulu nazar ile görmeyi bu evde öğrendi." diye devam etti. Emrullah İşler, aşırılıklar çağında yaşasa da bir hoşgörü adamı olduğunu vurgulayarak ondan şu alıntıyı yaptı: "Nefrete nefretle cevap vermeyin. Bosna için nefret çıkmaz sokaktır, nefret sadece bizim ruhlarımızı zedelemiyor, Bosna'nın özünü zedeliyor."

TİKA Genel Müdürü Serdar Çam, Balkanlarda güzel barış ortamın ve çok kültürlü ve çok etnik yapının bütün dünyada örnek olarak şekilleneceği bir ortamın oluşturmakta olduğunu dile getirdi. "TİKA ailesi olarak, böyle hayırlı ve güzel bir projede yeri almaktan dolayı mutluluklarımızı tüm çalışanlarımız adına ifade etmek istiyoruz. Fikirleriyle, söylemleriyle dünyaya ışık tutmuş bir bilge kralın huzurunda doğduğu yerde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz." dedi.

Bosna-Hersekli yardım kuruluşu 'Merhamet'in müdürü Hayrudin Şahiç ise rahmetli Aliya'nın en zor savaş günlerinde Merhemet'e destek verdiğini hatırlattı. Şahiç, "Bu sebeple 'Merhamet', Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin restorasyon projesini başlamıştı. Ama bu heyecan verici projeyi tek başımızda, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği olmadan başaramazdık.” ifadelerini kullandı.

Bakir İzzetbegoviç ise bu projeye verdiği destek için Türk hükümetine, Türk halkına ve TİKA'ya teşekkür etti ve kurumun son 3 yılda Bosna-Hersek’te 150’den fazla sosyal ve kültürel projeyi hayata geçirdiğini kaydetti.


CİHAN