Aliyev onuruna akşam yemeği

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi.

Aliyev onuruna akşam yemeği
12 Kasım 2013 Salı 23:05 tarihinde eklendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dostluk ve kardeşliğin müşahhas projelere tahvil edilmesini isterken, konuk Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin dünya çapında güç merkezi olduğunu belirtti.

İki günlük Ankara ziyareti kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde onurlarına verilen resmi akşam yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, İlham Aliyev’in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyareti Ankara’ya yapmasında nezaketin ötesinde çok daha derin anlamların olduğunu ifade etti.

Bu tercihin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ebedi ve ezeli kardeşliğin nişanesi olduğunu kaydeden Gül, ‘‘Azerbaycan hepimizin vatanıdır. Tarih boyunca milletimizin gönlünde çok müstesna bir yere sahip olmuştur. Sevinciniz sevincimizdir, kederiniz kederimizdir. Kardeş ülkelerimiz kısa süre içinde büyük gelişmeler kaydetmiştir. Siyasi ve toplumsal istikrarlarını ekonomik ve beşeri zenginliğe dönüştürmüşlerdir.’’ şeklinde konuştu.

‘‘DOSTLUK VE KARDEŞLİK MÜŞAHHAS PROJELERE TAHBİL EDİLMELİ’’

Enerji ve ulaşım alanlarındaki işbirliklerinden övgü ile söz eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Dostluk ve kardeşliğin, müşahhas projelere tahvil edilerek müşterek çıkarlarımıza cevap verecek bir ortaklığa dönüşebilmesi için vizyoner ve dirayetli ideallere her zaman ihtiyaç vardır.’’ ifadelerini kullandı.

Müşterek vizyonun kapsamını daha da genişletme kararlılığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, “Modern İpek Yolu olarak adlandırılan Orta Hat’tın en kritik parçalarından olan ‘Bakü-Tiflis-Kars’ demiryolu önümüzdeki yıl inşallah tamamlanacaktır. Hattın bir başka önemli unsuru olan Marmaray’ın açılışını ise 29 Ekim’de gerçekleştirdik. Çok yakında bu projeyle, Londra ile Pekin Hazar üzerinden demiryollarıyla birbirlerine bağlamış olacaktır.’’ sözlerine yer verdi.

ALİYEV: DÜNYADA BU KADAR SIKI BAĞLARA SAHİP BAŞKA İKİ ÜLKE YOK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’de kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek başladığı konuşmasında kendisine tevdi edilen Devlet Nişanı’nı almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aliyev, ‘‘Bizim dostluğumuz, kardeşliğimiz sarsılmazdır.

Türk ve Azerbaycan hakları asırlar boyunca birlikte yaşamışlardır. Sonra tarih öyle buyurdu ki biz ayrı düştük. Ancak halklarımızın yüreğinde yaşayan muhabbet ve saygı her zaman daim oldu.’’ dedi. Konuk Cumhurbaşkanı Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatarak, ‘‘Dünyada bu kadar sıkı bağlarla birbirine bağlı olan başka iki ülkenin var olduğuna inanmıyorum.’’ sözlerine yer verdi.

Son kez Ankara’ya gelmesinin üzerinden beş yılın geçtiğini ifade eden Aliyev, Ankara’nın bu sürede çok geliştiğini müşahede ettiğini ifade etti. Aliyev, ‘‘Ankara’nın gelişmişliği Türkiye’deki ilerlemelerin tezahürüdür.’’ dedi.

Türkiye’nin dünya çapında güç merkezi olduğunu vurgulayan İlham Aliyev, ‘‘Türkiye-Azerbaycan bugün dünya çapında önemli bir yere sahiptir. 21. asır Türk dünyası yüzyılı olacaktır. Bunda hiçbir şüphe yoktur. Sadece biz stratejik adımlarımızı düzgün atmalıyız.’’ diye konuştu. Konuk Cumhurbaşkanı Türk hükümetini ayrıca Marmaray projesinden dolayı tebrik ettiğini sözlerine ekledi.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDEKİ YEMEĞE KATILANLAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, davetlileri Aliyev çifti ile kabul salonu girişinde birlikte karşıladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın eşleri ile katıldığı akşam yemeğine iş dünyasından çok sayıda isim de katıldı.

Aralarında Mustafa Koç, Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı’nın bulunduğu iş camiasından Cumhurbaşkanı Gül, Ali Sabancı’yı konuk Cumhurbaşkanına takdim ederken ‘‘Bakü’ye de uçuyor musunuz?’’ diye sorması üzerine, Ali Sabancı ‘‘Uçuyoruz Efendim’’ şeklinde cevaplandırdı.

Çok sayıda ülke büyükelçilerin de iştirak ettiği Çankaya Köşkü’nde programda davetlilerin yerlerini almasından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşmalarından sonra yemeğe geçildi.


CİHAN