Alman papaz cami yaptırdı

Andre Carouge isimli Alman papazın cami yaptırması ilk başta duyanlar için bir hayli ilginç... Ancak papazın yaşadıkları daha da ilginç. Yıllar sonra babasının bir Türk olduğunu öğrenen Andre Carouge, kendini Hristiyan-Müslüman dayanışmasına adadı ve cami çalışmalarını sonuna kadar destekliyor.

Alman papaz cami yaptırdı
23 Eylül 2018 Pazar 09:45 tarihinde eklendi.
Almanya'nın Friendenskirche Kamp-Lintfort Kilisesi'nde papazlık yapan Andre Carouge'nin film gibi yaşam öyküsü var. 24 yıllık papaz Carouge, geçtiğimiz yıl evlilik işlemleri için aldığı detaylı nüfus kayıt dokümanından biyolojik babasının Sezgin Yılmaz adlı bir Türk olduğunu öğrendi. Durumu Türk arkadaşı Ali Onat'a anlatan Carouge, onun yardımıyla babasının izini buldu.
Yeni Asır gazetesinin haberine göre Carouge, 5 günlükken Alman anne ve Türk babası tarafından Alman aileye evlatlık verildiğini öğrendi. Babası Bayburtlu'ydu ve mezarı İstanbul'daydı.
 
MEZAR BAŞINDA ŞOK
 
 
Carouge, babasının Türk ve Müslüman olduğunu öğrenince çok duygulandı. O dönemde Almanya'daki ilçesinde cami yapma çalışmalarına destek verdi, karşı çıkanları ise "Müslümanları kabul etmeyenlere ben de karşıyım" diyerek bizzat ikna etti.
 
MÜSLÜMANA LAF YOK
 
Carouge, geçtiğimiz günlerde babasının İstanbul'daki mezarını ziyaret etmek için Türk arkadaşı Onat'la birlikte Türkiye'ye geldi. Mezar başında dua ederken yanına yaklaşan biri kadın iki kişi, "Sen niye bu mezarda dua ediyorsun" diye tepki gösterdi. Carouge de, "Burada yatan babam Sezgin" deyince ortalık karıştı. Çünkü tartıştığı kadın mezardaki kişinin kızı, yani Carouge'nin üvey kız kardeşiydi. Yanındaki adam ise amcasıydı. Kadın ve amca, Carouge'yi kabullenmek istemedi. İstanbul'dan İzmir'e babasının arkadaşlarını ve lise arkadaşlarını ziyarete gelen Papaz Carouge film gibi hikayesini Yeni Asır'a anlattı. Bayburt kökenli olduğunu öğrenince büyük bir heyecan yaşadığını ifade eden Carouge, "Gerçekleri öğrendiğimde ne yapacağımı bilemedim. Daha sonra arkadaşım Ali Onat'a ilk kez sırrımı anlattım" diye konuştu.
 
 
 
KÖPRÜ GÖREVİ KURUYOR
 
 
"Şimdi kiliseler ve camiler arasında köprü oluyorum" diyen Carouge, "İslam düşmanı bir kilisede papazlık yapmam. Ben papaz olarak kilisenin papazı değilim tüm Hristiyanların papazıyım. Bizim orada kurulan camiye gönderilen hoca da sadece o caminin imamı değil bütün şehrin imamıdır. İslamiyet ve Türk ırkına dair bilgileri daha çok insana ulaştırmalıyız. Ben Türklerin de olduğu bir mahallede büyüdüm, hep Türk arkadaşlarım oldu. Babamın bir Türk ve Müslüman olduğunu öğrenince Müslümanlara yakınlığım iyice güçlendi" diye konuştu.
 
MÜFTÜLÜKTE AĞIRLANDI 
 
İzmir Müftülüğü'nü de ziyaret ettiğini söyleyen Carouge, "Müftülükte çok güzel karşılandık. Umarım, İslamiyet ve bizim dinimiz Hristiyanlıkta iyi insanlar çoğalır. Tarafsız ve kendini dinlerin barışına vermiş insanlarla çalışmak isterim" dedi.
 
'BABAMIN MEZARINA YALNIZ GİTMEK İSTERİM'
 
Babasının mezarı başında üvey kız kardeşiyle karşılaşmasını anlatan Papaz Carouge, "Ben dua ederken bir kadın ve erkek bana şaşkın şaşkın bakıyordu. Arkadaşım Ali yanımdaydı ve çeviri yaptı. 'Ne yapıyorsunuz' dediler. Bu babam Sezgin Yılmaz dedim. Kadın birden sesini yükseltti ve 'burası benim babamın mezarı' dedi. Ben durumu anlatmaya çalışırken Ali ortalığı sakinleştirdi. Öz babamın Türkiye'de başka bir ailesi varmış. Kadın tanımadığım kız kardeşim, erkek olan ise yine yabancı olduğum amcammış. Beni kabullenmek istemediler. Biz de oradan ayrıldık. Şu an çok isterim tek başıma gidip babamın mezarında rahat rahat vakit geçirmeyi. O kadar yolun ardından babamla istediğim gibi vakit geçiremedim. 'Baba ben geldim' bile diyemedim" ifadelerini kullandı.