Almanya’da cumhurbaşkanı seçimi heyacanı

Yurtdışında yaşayan Türkler cumhurbaşkanı seçimi için bugün sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitmeye başladı

Almanyada cumhurbaşkanı seçimi heyacanı
31 Temmuz 2014 Perşembe 17:02 tarihinde eklendi.

Almanya’da Berlin, Karlsruhe, Essen, Düsseldorf, Hannover, Frankfurt ve Münih olmak üzere yedi kentte kurulan seçim sandıklarında oy kullanan vatandaşlar, yurtdışında ilk kez oy kullanmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, oy kullanma işlemi başlamadan önce seçimlerin yapıldığı tarihi Olimpiyat Stadyumu’nda Türk ve Alman gazetecilere bilgi verdi. Berlin’de seçmen sayısının 140 bin olduğunu belirten Şen, oy kullanmak için randevu almayan vatandaşların da oy kullanabileceklerini hatırlattı ve şahsen randevu almayanlara sistemin randevu verdiğini belirterek seçmen vatandaşların “ysk.gov.tr” adresine girerek randevularını öğrenebileceklerini söyledi. Başkonsolos Şen’in bilgi vermesinden sonra gazeteciler saat sekizde stadyumun dışına çıkarıldı. Gazetecilerin, vatandaşlar sandık başında oy kullanırken fotoğraf çekmesine izin verilmedi.

Basından itiraz gelmesi üzerine konuya ilişkin olarak önce Başkonsolos Şen, daha sonra oyunu kullanmak üzere Olimpiyat Stadyumu’na gelen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) talimatına uyduklarını söyledi. Büyükelçi Karslıoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada “YSK’nın böyle bir kararı var. Kararı sadece hakimler değil, parti temsilcileri de onaylamış. Bu konuda büyükelçiliğin ve başkonsolosluğun takdir yetkisi yok. Biz verilen talimatı uyguluyoruz.” dedi.

Sandık Saklama Ulaştırma Komisyonu’nda görev yapan CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir ise komisyonu toplayarak basının şikâyetini görüşeceğini, ortaya çıkan sonucu kamuoyu ile paylaşacağını söyledi. Berlin’de bugün başlayan oy kullanma işlemi dört gün sürecek. Başkonsolos Şen’in verdiği bilgilere göre seçim sonunda toplanan oylar, Türkiye’den gelecek özel bir kargo uçağı ile Türkiye’ye gönderilecek. Oy pusulaları zarfları açılmadan sayılacak ve toplam oyların sayısı Ankara’ya bildirilecek.

Oy kullanmaya gelen vatandaşlardan Sibel Yılmaz (24) ise “Oy kullanırken çok heyecanlandım. Hayatımda ilk kez oy kullandım. Görevimi yaptım. Oy kullanmak vatandaşlık görevi. Ancak oylarımızla bir şeyleri değiştirebiliriz. Demokratik hakkımızı kullanabiliyor olmak beni çok memnun etti.” diye duygularını dile getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan edinilen bilgilere göre yurtdışındaki seçmen sayısı toplam 2 milyon 734 bin 429; ancak oy kullanmak için randevu alanların sayısı birinci tur için 178 bin 959 olarak kaydedildi. Almanya özelinde ise randevu alan ve dolayısıyla oy kullanabilecek seçmen sayısı ise 92 bin 92 olarak tespit edildi.

OYLAR GÜVENDE Mİ?

Berlin’de Sandık Saklama Ulaştırma Komisyonu’nda görev yapan ve oyların güvenliği konusunda bazı spekülasyonların bulunduğuna dair bir soruyu yanıtlayan CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir şunları söyledi: “Biz elimizden geleni yapıyoruz. Oylar uçakla Türkiye’ye götürülecek. Hatta benim bildiğim kadarıyla uçak önce Kopenhag’a gidecek, ondan sonra Türkiye’ye. Şimdi bu oldukça uzun bir süre. Oylar Berlin’den çıktığında sayılmış olmayacak, sadece zarflar sayılmış olacak.”

Özdemir, “Bu süreç içinde birşey olur mu? Açıkçası bunun garantisini ben veremiyorum. Bu garantiyi hiç kimse veremez. Burada bir sürü devlet memuru da görev yapıyor. Bizim amacımız oyları mümkün olduğunca korumaya çalışmak. Biz elimizden geleni yapıyoruz.”


CİHAN