Almanya'da günün sorusu

ABD'ye Alman makamlarını dinledi diye çıkışan, casusluk olayına tepki olarak CIA Berlin Şefini ülkeden kovan Almanya, kendi istihbaratının da ABD Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton ve NATO müttefiki Türkiye'yi yıllarca dinlediğinin ortaya çıkmasıyla birlikte sıkıntılı günler yaşıyor.

Almanyada günün sorusu
19 Ağustos 2014 Salı 11:26 tarihinde eklendi.
ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'ye iki yıl boyunca bilgi sızdıran Federal Haber Alma Teşkilatı BND köstebeği Markus R.'yi “önemsiz" bir görevli gibi göstermeye çalışan Almanya'da şimdi günün sorusu, “BND köstebeği başka neler sızdırdı?"
 
 
Temmuz ayında Markus R. tutuklandığında, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, casusluk olayının Almanya'ya verdiği zararı "gülünç" olarak nitelendirmişti. 
 
 
Wolfgang Schäuble ise, "ABD, Markus R. gibi  üçüncü sınıf bir ajana itibar ettiği için gözlerim yaşardı" ifadelerini kullanmıştı. 
 
BND'nin dinleme skandalını gündeme getiren Der Spiegel dergisi, Clinton ve Türkiye'nin dinlendiği bilgisinin yarattığı çalkantıya dikkati çekerek, "BND köstebeği başka neler sızdırdı? Ankara Hükümeti  Büyükelçiyi çağırarak bilgi istedi. Thomas de Maizière ve Wolfgang Schäuble BND köstebeğinin yaptıklarını acaba hâlâ önemsiz görüyor mu?" diye sordu.
 
 
28 Mayıs'ta Rus Büyükelçiliği'ne email atarak Rusya için de casusluk yapabileceğini belirtmesiyle deşifre olan ve temmuz ayı başında tutuklanan 31 yaşındaki Markus R., iki yıl içerisinde CIA'ye 218 belge sızdırmıştı. Karşılığında ise kendi ifadesiyle 25 bin Euro para almıştı. Sızdırılan belgeler arasında başbakanlık tarafından BND'ye gönderilen talimatların yanı sıra, BND Şefi Schindler'in diğer ülke istihbarat şefleriyle yaptığı görüşmelerin de bulunduğu belirtiliyor.
 
 
MERKEL'DEN DİNLEME AÇIKLAMASI
 
Alman hükümet kaynakları tarafından da doğrulanan iddiaya ilişkin bir açıklama da Başbakan Angela Merkel'den geldi. Konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınan Merkel, "Alman istihbaratının çalışmasıyla ilgili bilgi veremem" dedi.