Almanya'da Patriot kavgası

Almanya’da Sol Parti’nin ardından Sosyal Demokrat Parti de NATO kararı ile Türkiye’ye gönderilen Patriotlar’ın çekilmesi için meclisten yeni yetki alınmasını istedi.

Almanyada Patriot kavgası
29 Ağustos 2013 Perşembe 11:01 tarihinde eklendi.
Sol Parti'nin Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı savunma için Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Alman, Hollanda ve ABD Patriot füzeleri Türkiye'de konuşlandırıldığını, Kahramanmaraş'taki Alman Patriot füze sisteminde görevli 300 kadar Alman askerin de Türkiye'ye görev yaptığını hatırlattı.

Gysi, Türkiye'deki Alman Patriotlar’ının derhal çekilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’dan gönderilen Patriotlar’ının Türkiye’de Suriye sınırında bulunmaya devam etmesi durumunda, askeri bir çatışma halinde Alman ordusunun çatışmanın içine çekilmiş olacağını ifade eden Gysi, “Bu durumda savaşın tarafı oluruz. Askeri müdahale bir daha kontrol altına alınamayacak bir tırmanışa neden olabilir” dedi. DW’nin haberine göre, SPD meclis grubu savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold da, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası askerî operasyona katılması durumunda Alman Patriot ve askerlerinin çekilmesi ya da meclisten yeni bir yetki alınması gerektiğini belirtti. Arnold, bir gazeteteye yaptığı açıklamada şu anda yetkinin Alman ordusu için salt savunma amaçlı bir görev öngördüğünü, Türkiye'nin askeri bir operasyona aktif katılması halinde bu yetkinin temelde geçerliliğini yitireceğini söyledi.
 
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Alman ordusunun Türkiye'deki savunma amaçlı görev yapmayı sürdürdüğünü hatırlatırken, Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de, Türkiye'deki Alman Patriot füzelerinin şu an için Suriye krizinde kullanılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Füze sistemlerinin kullanımının salt savunma amaçlı olduğunu ve NATO partneri Türkiye'nin korunmasına yönelik olduğunu belirten De Maiziere, “Suriye'deki durum çok ciddi. Bu nedenle 'şöyle olursa ne olur' gibi spekülasyonlara yer yok” diye konuştu. Savunma Bakanlığı sözcüsü de Türkiye'nin Suriye krizine askerî müdahalesinin Alman ordusu açısından ne tür sonuçlar doğurabileceği' yönündeki tartışmaları ‘hipotez' olarak nitelendirdi.

DHA