Almanya'da sigara lobisi sesini yükseltiyor

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (KRV) özellikle kafe, bar, birahane, misafirhane, pansiyon ve karnavalcıların protesto ettiği sigara yasağını muhalefet de eleştiriyor.

Almanyada sigara lobisi sesini yükseltiyor
25 Haziran 2013 Salı 13:44 tarihinde eklendi, 1.602 kez okundu.

Liberaller, KRV Sağlık Bakanı Barbara Steffens’ten konuyu yeniden tartışmak için ortam oluşturulmasını talep ederken, Hıristiyan Demokratlar sigara yasağının protestoya katılan esnafların gelirlerine çok fazla zarar verdiğini iddia ediyor.

Hıristiyan Demokratlar bazı esnafların yüzde 60 gelir kaybına uğradıklarını savunurken Sağlık Bakanı Steffens alınan kararlardan emin ve protestocuların taleplerine tavizsiz tavrı ile dikkat çekiyor.

Azınlıkta olan sigara içen bir grubun çoğunlukta olan ve sigara içmeyen toplumun sağlığına zorla zarar vermesine göz yummayacaklarını söyleyen Steffens, taviz vermeye yanaşmıyor. Bu tutumu dışlayıcı olarak nitelendiren Hıristiyan Demokratlar ise eski sigara yasasının içmeyenleri içenlerden yeterince koruduğunu ve içmek isteyenleri de dışlamadığını savunuyor.

Hıristiyan Demokrat Milletvekilli Hendrik Wüst, bazı birahane sahiplerinin sigara yasağı sonrası geleceklerinden duydukları endişe yüzünden genel olarak içecek fiyatlarını artırmak zorunda kalacağını vurgularken, liberallerin lideri Christian Lindner zaten nesli tükenen bir kültürü temsil eden birahaneciliğin bu şekilde ömrünün daha da kısalacağından endişe duyuyor.

Bütün bu siyasi tartışmalar yaşanırken Sigara İçenler İnisiyatifi adında bir oluşum sigara yasasına karşı imza kampanyası yürütüyor. Oluşumun amacı 2012 yılı sonunda hayata geçirilen yasayı sil baştan yapmak.

Geçtiğimiz hafta sonu eyaletin çeşitli bölgelerinde ve meclis önünde gerçekleşen sigara yasağına karşı protesto yürüyüşlerine binlerce insan katılmıştı.

SİGARA TÜKETİMİ GENÇLERDE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Federal Sağlık Bilgilendirme Merkezi (BZgA) Almanya’da son on senede 12-17 yaş arası gençlerde sigara tüketiminin yüzde 50’den fazla düştüğünü açıkladı. BzgA’nın Yeni Osnabrück Gazetesi’ne yaptığı açıklamaya göre Almanya’da 12-17 yaş arası sigara tüketimi yüzde 27,5’den on sene içerisinde yüzde 12’ye düştü. Ankete katılan gençlerin yüzde 71,7’si bu zamana kadar hiç sigara içmediğini belirtti. Bununla birlikte Almanya’da yeni bir rekora imza atıldı.

Sağlık Bilgilendirme Merkezi Müdürü Elisabeth Pott'a göre gençler arasında son senelerde sigara içmemek geleneksel bir kural haline geldi. Pott, sigara tüketimini önleme projelerinin gelecekte de okul projelerine dahil edilmesini talep ediyor.


CİHAN