Almanya'da sünnete 'şartlı izin'

Alman hükümetine ve Federal Meclis'e çeşitli konularda tavsiyelerde bulunması amacıyla oluşturulan Etik Kurulu, bugün Berlin'de yaptığı toplantıda, sünnete belirli şartlar altında izin verilmesini önerdi.

Almanyada sünnete şartlı izin
23 Ağustos 2012 Perşembe 21:04 tarihinde eklendi, 1.062 kez okundu.

 

Etik Kurulu Başkanı Christiane Woopen, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, sünnete belirli şartlar altında izin verilmesinin uygun görüldüğünü, bunun için sünnet konusunda geniş çaplı aydınlatıcı bilgilerin de verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Woopen, sünnetin tüm tıbbi kurallar dikkate alınarak ağrı kesici ilaçlarla yapılmasının ve çocukların ailelerinin onayının alınmasının da gerekli olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.
 
Sünnet konusunun Almanya'da daha yoğun bir şekilde incelenmesi ve araştırılması gerektiğini de belirten Woopen, Yahudi ve Müslüman cemaatlerin temsilcileriyle doktorların ve aile dernekleri yetkililerinin biraraya gelerek, bazı genel kurallar belirlemesi için bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesinin faydalı olacağını sözlerine ekledi.
 
'YABANCI DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR' 
Etik Kurulu Üyesi Leo Latasch ise, sünnet geleneğini sürdürdükleri gerekçesiyle Yahudilere ve Müslümanlara yönelik bazı yabancı düşmanı yorumlarla karşılaştığını ve bu yorumların kendisini şok ettiğini belirterek, sünnetin tecrübeli doktorlar tarafından ağrı kesiciyle yaklaşık 12 saniye içinde yapıldığını ve bu ameliyatın cinsel gücü olumsuz yönde etkilediğine dair hiçbir kanıtın bulunmadığını söyledi.
 
ETİK KURULU'NDA TÜRK ADAY DA VARDI 
Basın toplantısına katılan Kurul'un tek Türk ve Müslüman üyesi İlhan İlkılıç da, sünnet geleneğinin Müslümanlar için kaçınılmaz olduğunu, kurallara uygun bir şekilde yapıldığı takdirde hiçbir sağlık sorununa yol açmadığını ifade ederek, olası bir yasağın da Müslümanların çocuklarını sünnet ettirmesine engel olamayacağına işaret etti.
 
İlkılıç, sünnetin yasaklanması durumunda Müslümanların çocuklarını yurt dışında, belki daha kötü şartlarda sünnet ettireceğine, bunun yanı sıra sünnet olmayan Müslüman çocukların da ayrımcılığa uğrayabileceğine dikkati çekti.