Almanya'da sünnete son nokta

Almanya'da yaşayan Yahudi ve Müslüman ailelerin çocuklarını yasal olarak sünnet ettirebilmesi için hazırlanan yeni yasal düzenleme kabul edildi.

Almanyada sünnete son nokta
10 Ekim 2012 Çarşamba 14:14 tarihinde eklendi, 1.125 kez okundu.

 

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, sünnetin doktorlar tarafından tıbbi kurallara uygun olarak yapılmasını öngören yeni yasal düzenlemenin kabul edildiğini belirterek, "Yeni yasal düzenlemeyle Yahudiler ve Müslümanlar çocuklarını sünnet ettirmeye devam edebilecek" dedi.
 
Eyalet yönetimleriyle de yoğun şekilde görüşmeler yaparak sünnet konusuna kısa zamanda bir çözüm bulmak amacıyla yeni bir yasal düzenlemeye gittiklerini ifade eden Leutheusser-Schnarrenberger, yasal düzenlemeye göre, yetişkin olmayan çocukların ailelerinin sünnete onay vermesi gerektiğini ve çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olmasının öngörüldüğünü söyledi.
 
Alman Bakan, yeni yasal düzenlemenin çocukların haklarını da olabildiğince dikkate aldığını belirtirken, doktor olmayan, ancak sünnet konusunda ihtisas sahibi olan sertifikalı kişilerin de sünneti yapabilmesinin planlandığını kaydetti.
 
Almanya'daki sünnet konusunun yurt dışından da büyük bir ilgiyle izlendiğine işaret eden Leutheusser-Schnarrenberger, yeni yasal düzenlemeyle, ülkede yaşayan farklı dine mensup insanların da dini inançlarını istedikleri gibi yaşayabileceğini göstermek istediklerini sözlerine ekledi.
 
Yeni yasal düzenleme ayrıca, ailelerin sünnetin riskleri konusunda aydınlatılmasını ve çocuğun sağlığının sünnetle tehlikeye sokulmaması gerektiğini öngörüyor. Düzenlemeye göre, 6 aydan daha büyük bebek ve çocuklar fenni sünnetçiler tarafından sünnet edilemeyecek.
 
Kabine tarafından kabul edilen yasal düzenleme doğrudan Medeni Kanuna dahil edilecek.
 
Köln Eyalet Mahkemesi'nin, bir kararında sünneti "adam yaralama" suçu kapsamına alması sonucunda Almanya'da sünnet konusunda tartışmalar yaşanmış, Federal Meclis, büyük çoğunlukla aldığı kararla Alman hükümetinden bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapmasını istemişti.