Almanya'da üniversite mezunu işsiz kalmıyor

Almanya'da yapılan bir araştırma 2001 yılında mezun olan 500 üniversite mezunundan sadece 5'inin işsiz olduğunu ortaya koydu.

Almanyada üniversite mezunu işsiz kalmıyor
25 Temmuz 2013 Perşembe 13:58 tarihinde eklendi, 1.133 kez okundu.

Mezunların yüzde 41'i yönetici pozisyonuna ulaşırken, yüzde 85'i yaptığı işten memnun. Üniversite mezuniyetinin bedeli ise aile kurmanın ertelenmesi şeklinde kendini gösteriyor.

Almanya'da işsizliğe karşı en iyi sigortayı üniversite eğitimi oluşturuyor. Üniversite alanında araştırmalar yapan HİS Enstitüsü'nün Federal Eğitim Bakanlığı tarafından da desteklenen araştırmasında ortaya çıkan tablo bunu gösteriyor. Söz konusu araştırma için 2001 yılında mezun olan 500 kişiye düzenli aralıklarla ne işi yaptıkları sorulmuş. Dün kamuoyu ile paylaşılan araştırmanın sonuçları üniversite eğitimi ile ilgili ilginç ayrıntıları içeriyor.

Araştırma kapsamına alınan üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde bir. Almanya genelinde ise yüzde 6,6 civarında (2 milyon 285 bin). Yine üniversite mezunlarından yüzde 41'i yönetici konumuna yükselmiş durumda. Üniversite mezunlarından sadece yüzde 3'ü kendi eğitimine uygun olmayan bir işte çalıştığını ifade ediyor. Yine her 10 mezundan 9'u bir işte çalışıyor. Bir kısmı ev hanımlığı yaparken bir kısmı ise doktora yapıyor.

Söz konusu araştırma, 'taksi sürücüsü olarak geçinen sosyolog veya garsonluk yapan dilbilimci' klişelerinin de gerçekleri yansıtmadığını ortaya koyuyor. Araştırmada görüşü alınan üniversite mezunlarının yüzde 85‘' yaptığı işten, yüzde 73'ü de çalıştığı konumdan memnun olduğunu söylüyor. Yine her dört mezundan biri sınırsız iş sözleşmesine sahip, yüzde 15'i ise serbest meslek sahibi. Üniversite mezunlarının bir yılda elde ettikleri ortalama brüt gelirleri ise 63 bin Euro'yu buluyor.

BAŞARININ BEDELİ

Ancak her şeyin bir bedeli olduğu gibi üniversite mezunlarının da ödediği bir bedel var. Bunlardan biri de mezun olduktan sonra hemen iş bulamamış olmaları. Üniversitedeki mezuniyeti, belirsizliklerin hakim olduğu bir geçiş dönemi izlemiş. Mezuniyeti sınırlı iş akitleri takip ediyor. Mezunlardan yüzde 12'si mezuniyetlerinin ilk ayında işsiz kalıyor, ancak birinci yılın sonunda bu oran yüzde 2'ye geriliyor. Bazı bölümlerde ise iş bulma şansı daha düşük. Araştırmaya göre mezuniyetinden 10 sene sonra bile tarih, din, dil gibi bölümlerin mezunlarının yüzde 20'sinin sabit bir işi yok.

İkinci bedel ise evlenme ve aile kurmanın ertelenmesi. Kariyer için birçok akademisyen aile kurmayı erteliyor. Araştırma kapsamına alınan üniversite mezunlarının yüzde 40'ının çocuğu yok. Anne-baba olan üniversite mezunlarının sayıyı mezuniyetin üçüncü yılında yükseliyor. Yine çocuk sahibi olmayan kadınların da yarısı çocuk sahibi olmak istediğini söylüyor. Bu kadınların ortalama yaşı ise 37.


CİHAN