Almanya’dan Suriyelilere katı vize uygulaması

Esed rejiminin baskısı altında inleyen yüzbinlerce Suriyeli vatandaş çareyi diğer ülkelere sığınmakta bulurken, Alman hükümetinin bu mültecilere vize vermediği bildirildi.

Almanyadan Suriyelilere katı vize uygulaması
26 Ağustos 2013 Pazartesi 10:30 tarihinde eklendi.

Bavyera radyosunun internet sayfasında yer alan habere göre Suriyeli vatandaşların geçici olarak Almanya’daki akrabalarının yanında kalmak istemesinin göz ardı edildiği belirtildi. Bu nedenle Bavyera eyaletinde yaşayan Suriyeli bir vatandaşın, kardeşini ve annesini yanına alarak iç savaştan korumak için onların tüm masraflarını üstlenmeye hazır olmasına rağmen, yetkili Alman konsolosluklarının iç savaş başladığından beri Suriyelilere vize vermediği kaydedildi.

Almanya genelinde yaklaşık 40 bin Suriyelinin yakın akrabalarını yanına almak için mücadele ettiği belirtiliyor. Ancak Alman hükümeti, ziyaretçi olarak Almanya’ya gelenlerden gönüllü olarak tekrar geri dönmesini beklediği ve iç savaşın olduğu bir ülkeye kimsenin geri dönmek istemediği gerekçesiyle başvuruları kabul etmiyor. Vize vermemenin yanı sıra Bavyera gibi bazı eyaletlerin Suriyeli mültecileri kabul programına da kapıları kapattığı ifade ediliyor.

Tüm bunlara rağmen Almanya’nın sadece 5 bin Suriyeli mülteciyi kabul edeceği ve bunlar arasından ailesi Almanya’da olanlara öncelik tanınacağı bildirildi. Suriye’nin tekrar yapılandırılmasında etkin rol oynaması için kalifiye Suriyelilere de öncelik verildiği açıklandı.

Bu gelişmelere ilk tepki ise Yeşiller partisinden geldi. Konu hakkında açıklamada bulunan Jürgen Trittin (Yeşiller), Alman hükümetinden daha fazla Suriyeli mülteciyi kabul etmesini istedi. Trittin, Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in şimdiye kadar 20 defa 5 bin Suriyeli mülteci alacaklarını söylediğini hatırlatarak, bu sayının imkanlar dahilinde artırılması gerektiğini söyledi.


CİHAN