Almanya'nın 2014 ekonomi raporu açıklandı

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, ‘2014 Ekonomi Raporu’nu açıkladı

Almanyanın 2014 ekonomi raporu açıklandı
13 Şubat 2014 Perşembe 12:58 tarihinde eklendi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, ‘2014 Ekonomi Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Almanya’nın ekonomisinin bu yıl yüzde 1,8 büyümesi, istihdamın ise rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Gabriel, bu gelişmelerin sadece Almanya değil, tüm Avrupa için iyi haber olduğunu söyledi.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, bu yıl ve önümüzdeki yılda Alman ekonomisinde ciddi büyüme kaydedileceğini duyurdu. Aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) genel başkanı olan Gabriel, ‘2014 Ekonomi Raporu’nu bugün Federal Meclis’te tanıttı.

Rapora göre duraklama dönemini geride bırakan Alman ekonomisi bu yıl yüzde 1,8’lik bir büyüme kaydedecek. Gelecek yıl ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2’ye yükselmesi öngörülüyor. Geçen yıl bu oranın yüzde 0,4 olduğu göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir yükseliş söz konusu.

Federal Hükümet’in tahminlerine göre ekonomik büyüme istihdamın 240 bin artarak 42,1 milyonla rekor seviyeye ulaşmasını da sağlayacak.

Ekonomi Bakanı Gabriel, Alman ekonomisinin istikrarlı ve geniş çaplı bir toparlanma sürecine girdiğini belirtti. “İç ekonomideki dinamizm sadece Almanya değil, Avrupa’daki partnerlerimiz için de iyi haberdir.” diyen Gabriel, Euro Bölgesi’ndeki ihracat ve ithalat konusundaki dengesizliklerin giderilmesine yönelik gelişme olduğunu söyledi.

Almanya’nın ihracatının ithalatıyla kıyaslandığında daha fazla büyüyeceği tahmin ediliyor. Gabriel, 8,50 Euro’luk asgari ücret ve güçlü altyapı için güçlü yatırım teşvikleriyle bu hedefe doğru yürüyeceklerini belirtti.

İstihdam alanındaki olumlu gelişmeler devletin bütçesine de olumlu etki yapıyor. Federal İş Ajansı’nın IAB araştırma enstitüsünün analizine göre işsizlikten oluşan masraf 2003’ten 2012’ye kadar yarı yarıya indi. 2003’de 91,5 milyar Euro olan bu masraf 2012 yılında 53,8 milyar Euro’yu oluşturdu.

Konjonktürün yükselmesinin ise Almanya’nın sağlam iç ekonomisinden kaynaklandığı belirtiliyor. Özel tüketimin yanı sıra yatırımlarda artış kaydedildi. Ekonomi Bakanlığı’nın raporuna göre şirketlerin kar beklentilerinin artması istihdamın ve maaşların yükselmesini tetikliyor. Bu durumda net gelirlerin ortalama yüzde 2,7 oranında artması bekleniyor. Bu oran geçen yıl yüzde 2,3 idi.

Bakan Gabriel, net gelirlerin artmasını olumlu karşıladığını, bunun en makul yol olacağını, maaşların yükseltilmemesi yönündeki talebin ise söz konusu olamayacağını söyledi.


CİHAN