"Alo; banyoda sabunlu kaldım"

İzmir'de, 4,5 yılda 155 Polis İmdat telefon hattına yaklaşık 700 bin ihbar yapıldı. Bunlardan 56 bini ise asılsız çıktı.

23 Eylül 2011 Cuma 11:15 tarihinde eklendi.

 


 
İzmir Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat hattına 2008'den bu yılın eylül ayına kadar yaklaşık 700 bin vatandaşın ihbarda bulunduğu, gereksiz ve asılsız ihbarların, acil vakalara ulaşılmasını geciktirdiğinden bu konuda duyarlı olunması gerektiği bildirildi.      
 
155 Polis İmdat telefonlarına vatandaşlar tarafından 2008 yılında 191 bin, 2009'da 183 bin, 2010'da 193 bin ve 2011 yılının 8 ayında 135 bin ihbar yapıldı. Bu ihbarlardan 56 bini asılsız çıktı.        
 
İhbarların yüzde 85'inin asayiş olaylarıyla, yüzde 15'inin trafikle ve yüzde 0,2'sinin de şüpheli paket ve terör olaylarıyla ilgili olduğu belirtildi.       
 
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde nüfus yoğunluğuna göre, bu dönemde kişi başına en fazla ihbar yapılan il de İzmir oldu.       
 
İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, 155 Polis İmdat telefonu "Banyoda sabunlu kaldım, sular niye akmıyor" ya da "Alkollüyüm, aracım için şoför gönderir misiniz?" gibi gereksiz yere meşgul edenlerin de hizmeti aksattığını ifade etti.        
 
155 Polis İmdat hattının ve polis-vatandaş iş birliğinin önemine dikkat çeken yetkililer, "Bu hatta yapılan ihbarlar birçok vakanın aydınlanmasına büyük katkı sağlıyor. Asılsız ya da gereksiz ihbarlar ise ekipleri oyaladığından önemli ihbarların geç alınmasına yol açıyor. Zaman zaman acil yardım bekleyenler bu yüzden daha da zor durumda kalabiliyor" diyerek vatandaşlardan, bu hatta başvururken daha hassas davranmalarını talep etti.        
 
Diğer yandan trafik kuralı ihlalleriyle ilgili yapılan ihbarlara polislerin özen gösterdiği, trafik kurallarını ihlal ettiği ileri sürülen sürücülere haksız yere ceza yazılmaması için de hatanın mutlaka delillendirilmeye çalışıldığı kaydedildi.

NTV