'Alo deprem hattı kurulmalı'

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2'lik depremle ilgisi basın toplantısı düzenledi.

09 Ocak 2013 Çarşamba 23:05 tarihinde eklendi.

 

Şişli’deki Jeofizik Mühendis Odası’nda gerçekleşen toplantıya katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin yüzde 98’i deprem bölgesi demenin yanlış olduğunu söyleyerek “Alaska’da 1 gün önce meydana gelen 7,5 olarak deprem Bozcaada’da meydana gelen depremi tetiklemiş olabilir. Bu küçük depremler beklenen büyük depremleri tetiklemez.Deprem bir nimettir. Deprem, altın, gümüş, doğal kaynaklar demektir. Allah’ın insanlara verdiği en büyük bağıştır. Depremler olmasaydı. Şu anda Türkiye’de kaplıca turizmi olmazdı" dedi. 
 
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel ise, Depremi oturduğu evden hissettiğini masa ve avizelerin sallandığını belirterek, “Kuzey Anadolu fay zonunun, Marmara Denizi ve Ege Denizi içerisinden geçen kırıklarıyla ilişkili yatay gerilmeli bir bölgede meydana gelmiştir. Bu bölge yedi farklı sismik zondan meydana gelmiştir. Depremden sonra artçıların yaklaşık olarak 300-500 gün sürmesi beklenir. Yakın alanlarda 100 km uzaklıklarda kırılmaya yakın civar fayların yüklenmesi beklenir. 8 Ocak depremi 1968 yılında meydana gelen depremle yüklenmiştir" dedi. 
 
Kentsel dönüşüm yasasının deprem için güvenli kentler inşa edilmesi için çıkarıldığını ve isabetli bir karar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Osman Öncel, “Son deprem 300 km uzaklıkta olan İstanbul’da şiddetli hissedilmiştir. Bu uzaklıktaki bir depremin hissedilmiş olduğu şiddetin nedeni yer ve yapı dayanımıyla ilişkili olabilir. Belediyelerde jeofizik mühendisi bulunmalıdır. ‘Alo Deprem Hattı’ kurulmalı, gelen ihbarın yeri tespit edilmedir. Bu çok önemli bir bilgidir" dedi. Bozcaada’da meydana gelen depremin Marmara Denizi’nde beklenen depremi tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna ise Öncel, “Marmara Denizi’ndeki fay hattını tetiklemez. Çünkü mesafesi uzak. 100 km çevresindeki fayları tetikleyebilir" dedi.

DHA