Altın Portakal Film Festivali açılışı yapıldı

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı. Gecede Türkan Şoray'a, ''Sanatta Sosyal Sorumluluk'' ödülü verildi.

Altın Portakal Film Festivali açılışı yapıldı
06 Ekim 2012 Cumartesi 21:54 tarihinde eklendi, 2.616 kez okundu.

 

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki açılış törenine sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek geldi. Bu yılki ana teması ''Mizah, Muhalefet ve Demokrasi'' olarak belirlenen festivale katılan sanatçılar, kırmızı halıdan geçerken halkı selamladı. Kırmızı halı geçişi sırasında başlayan sağanak yağmur nedeniyle sanatçılara ellerinde şemsiyeler bulunan görevliler eşlik etti. Yağış nedeniyle kırmızı halı geçişine daha fazla devam edilemedi. 
     
Sahne dekoru bu yıl siyah-beyaz filmlerin konseptine uygun olarak dizayn edilen festivalin açılış galasının sunuculuğunu İclal Aydın ile İlker Masum yaptı. 
     
Gecede 15 yıl aradan sonra Altın Portakal'a katılan Türk sinemasının ''Sultan''ı Türkan Şoray'a ''Sanatta Sosyal Sorumluluk'' ödülü verildi. Ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'dan alan Türkan Şoray, sahneye çıktığında uzun süre ayakta alkışlandı. Yoğun alkışlar nedeniyle sahneyi boydan boya yürüyen Türkan Şoray, seyircileri selamladı. 
     
Konuşması sırasında hayli heyecanlı ve duygusal olduğu görülen Şoray, gösterilen ilgiden dolayı herkese teşekkür etti. Türkan Şoray, ''Sinema oyuncusu, sanatçı olmak ne kadar güzel bir şey. Sinemanın bir mucizesi bu. İnanılmaz bir mutluluk, bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Sevgili sinema sever Antalyalılar, hepinizi bütün kalbimle kucaklıyorum'' dedi. 
     
Bugün Antalya'da olmanın kendisi için farklı bir anlamı olduğuna işaret eden Türkan Şoray, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     
''Bugün burada bulunmanın benim için çok farklı bir anlamı var. Yıllar önce daha sinemaya yeni başladığım yıllarda 1. Antalya Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülü aldım. Ben de çok şaşırdım, nasıl olduysa... Onun için bu gece burada olmak benim için çok farklı duygular uyandırıyor. Ayrıca şunu söylemek istiyorum. Antalya Film Festivali yıllarca Türk sinemasına destek oldu, katkıları oldu. Türk sineması ile özdeşleşti. Ben yıllardır bu festivali destekleyen Antalyalılara ve belediye başkanlarına, bir sinemacı olarak, sinemayı seven birisi olarak çok teşekkür ediyorum. Bu gece sinemacı meslektaşlarım burada. Onlarla aynı ortamda olmak gerçekten büyük mutluluk. Türk sineması son yıllarda özgün, kişisel sineması ile çok güzel yerlere geldi ve dünya sinemasında, dünyada festivallerde artık Türk filmlerinden bahsediliyor. Türk filmleri ödüller kazanıyor. Bundan büyük gurur duyuyorum. Ülkemiz adına çok gurur verici. Bu gece meslektaşlarım da burada. Onlar filmleriyle yarışacaklar. Hepsini emeklerinden dolayı kutluyorum. Hepsine başarılar diliyorum.'' 
     
''Atatürk Cumhuriyeti'nin gerçek sultanına...''- 
     
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında, ''Türk sinemasının ve gönüllerimizin sultanını böyle duygulu, heyecanlı şekilde görmek, beni de hem duygulandırdı hem heyecanlandırdı'' dedi. 
     
Antalya halkı adına Türkan Şoray'ı Antalya'da ağırlamaktan ve ödüllendirmekten heyecan ve mutluluk duyduklarını dile getiren Akaydın, yarın düzenlenecek kortejle de sanatçıların Antalya halkını selamlayacağını hatırlattı. 
     
Bu yıl 49'uncu kez düzenlenen festivalin artan bir heyecanla devam ettiğini vurgulayan Akaydın, festivalin bu yılki temasını hatırlatarak, ''Mizahın daha hoşgörüyle karşılandığı, muhalefetin hoşgörüyle karşılandığı, daha güzel bir demokrasi Türkiye'mize diliyorum. 49. festivalin Türkiye'mize aydınlık meşalesi olmasını diliyorum'' diye konuştu. 
     
Akaydın, ödülünü Türkan Şoray'a verirken de ''Atatürk Cumhuriyeti'nin gerçek sultanına...'' diye seslendi. Türkan Şoray, ödülü aldıktan sonra, ''Bu ödülle sorumluluğum daha da arttı. İnşallah layık olurum bu ödüle'' diye konuştu.