Altın yine yükselişe geçti

Son iki işlem gününde sert düşüşler kaydeden altın, euro bölgesinden gelen olumlu haberlerle borsalarla birlikte yeniden yükselişe geçti. Değerli metalin onsu yüzde 3'lük yükselişle 1,650 dolara çıktı.

Altın yine yükselişe geçti
27 Eylül 2011 Salı 10:57 tarihinde eklendi.

 

Borçlu ülkelere yardım etmek için oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan (EFSF) sağlanacak kaynağın artırılacağına yönelik haberler, euro bölgesindeki temerrüt endişelerini de kısmen hafifletti.   
 
Yaşanan olumlu borsaların yanı sıra emtia tarafında da yükselişi beraberinde getirdi. Cuma günü 1,800 doların üzerinden sert düşüşe geçip dün de 1,530 dolara kadar gelen altının onsu bugün yüzde 3'e yakın yükselişle 1650 dolar seviyesine geldi.
 
Kapalıçarşı'da altın fiyatları, dışarıya paralel bir yükseliş seyri izliyor. Gram altın 99 TL, çeyrek altın 162 TL ve Cumhuriyet Altını da 645 liradan satılıyor.
 
Gümüşte de benzer bir hareketle yüzde 3'ü aşan yükseliş yaşanıyor ve bu madenin onsu 31 dolar seviyesinde bulunuyor.
 
Değerli metallerdeki bu yükselişte doların diğer para birimleri karşısında değer kazanma hızının yavaşlaması da etkili oldu.
 
DOLAR DÜŞTÜ
 
Dolar, euro karşısında düne göre yüzde 0.5 primle 1.3530 seviyelerinden işlem görüyor. İçeride de TL'nin değer kazancı yaşanıyor. Dolar, düne göre yüzde 0.80 'lik düşüşle 1.85 TL'in üzerinde, euro da yüzde 0.3'lük gerilemeyle 2.51'in hemen altında bulunuyor.
 
Piyasalardaki olumlu hava ABD ve Asya borsalarında da kendini gösterdi. ABD borsaları dünü yüzde 2.5'e varan yükselişle kapatırken, Asya'da da değer artışları yüzde 3'e yaklaştı.
 
İMKB DE YÜKSELDİ
 
İçeride de İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre yüzde 1.8 artarak 57 bin 833 puan seviyesinden başladı. Endeks seansın ilk yarısında açıldığı seviyelerine yakın seyrediyor.