Altınbeşik Mağarası eko turizmine açılıyor

Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi sınırları içinde bulunan ve 19 yıl önce Çekli mağara bilimcilerin saha araştırması yaptığı Altınbeşik Mağarası eko turizmine açılıyor.

Altınbeşik Mağarası eko turizmine açılıyor
21 Ağustos 2014 Perşembe 18:26 tarihinde eklendi.

İki yıl önce Antalya İl Özel İdaresi tarafından Ürünlü Mahallesi-Altınbeşik Mağarası arasındaki 7 kilometrelik patika yolun yapılmasıyla birlikte dünyaca ünlü mağara yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.

Mağara da 19 yıldır yerli ve Çekli mağara bilimciler araştırma yapıyor. Çekli mağara bilimcilerinin 19 yıl içinde mağara içinde 17 irili ufaklı göl tespit ettiği belirtildi. Çek Cumhuriyetin'den gelecek 15 kişilik ekibin kasım ayında Altınbeşik Mağarası'nda çalışmalarını sürdüreeceği ve göl sayısını 22'ye çıkarmaya hedeflediklerini ifade edildi. Mağara bilimcilerine göre içindeki göl sayısı ve uzunluk bakımından Altınbeşik'in dünyanın en büyük ikinci mağarası olduğu ifade ediliyor.

Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) ve Çekli mağara bilimcileri, mağara içinde 5 gölün bulunarak gün yüzüne çıkması için çalışma başlattı. Akseki ve İbradı ilçelerinde buğüne kadar en büyüğü Altınbeşik olmak üzere toplamda 150 mağara bulunuyor. ASPEG Başkanı Hakan Eğilmez, 4 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası'nın dünyanın en uzun mağaralarından biri olduğunu söyledi.

Altınbeşik Mağarası'nda 20 kişilik Çekli ekiple kasım ayında üçüncü defa dalışla net göl sayısını tespit edeceklerini belirten Eğilmez, "Altınbeşik'te 5 gölün daha var olduğunu tahmin ediyoruz. Beş gölün daha bulunmasıyla Altınbeşik'in dünya eko turizminde cazibe merkezi haline gelecektir. Türkiye Altınbeşik'le dünya eko turizminde söz sahibi olacaktır. Çekli ekiple birlikte 1-15 Kasım tarihleri arası üçüncü defa çalışacağız. Mağara, Antalya'yı dünya turizmi söz sahibi yapacaktır. Altınbeşik'in Antalya'yı dünyaya taşıyacak tek yer altı mağarası diyebiliriz. Dünyaya tanıtılması gerekir. " dedi.

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçukkuru, Altınbeşik Mağrası'nın dünya tanıtmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Bölgede eko turizminin yaygınlaşması için Altınbeşik'in doğal bir zenginlik olduğunu belirten Küçükkuru, İbradılılar olarak bu zenginliğin farkında olduklarını, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere mağara farklı ülkelerden turist geldiğini kaydetti. Küçükkuru, "Altınbeşik'i tanıtımlarımızla dünya tanıtacağız. Bölgemizin turizm potansiyeli çok yüksek." diye konuştu.

Keşif Ekibi Derneği, 30. gezisini İbradı'ya yaptıklarını söyledi. Keşif ekibi olarak Altınbeşik Mağarasının tanıtımı her platformda yapacaklarını ifade etti. Altınbeşik Mağarasını yıllık 5 bin 500 yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.


CİHAN