Alzheimer iğnesi iddiaları gerçek mi?

Türk Nöroloji Derneği (TND) ve Türkiye Alzheimer Derneği, kamuoyuna ''mucize tedavi'' olarak lanse edilen ve Alzheimer hastalığını tedavi ettiği öne sürülen, romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan iğnenin bu şekilde tanıtılmasının sorumsuzluk olduğu, ilgili iddiaların incelenmesi için gerekli başvuruları yaptıkları bildirildi.

Alzheimer iğnesi iddiaları gerçek mi?
19 Ekim 2012 Cuma 12:19 tarihinde eklendi, 1.028 kez okundu.

 

İki derneğin ortak yazılı açıklamasında, söz konusu iğnenin Alzheimer hastalarında kullanılmasının kesinlikle önerilmediği vurgulanarak, ilaç üreticisi firmanın da bu iğneyle ilgili Alzheimer alanında çalışması ve ruhsat başvurusu bulunmadığı belirtildi. 
     
Son günlerde bazı yayın organlarında mucize tedavi olarak duyurulan ve Alzheimer hastalığını tedavi ettiği öne sürülen ''etanercept'' adlı maddeden oluşan iğnenin, bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     
''Alzheimer hastalığı üzerinde etkinliği ve güvenliği bilimsel yöntemlerle araştırılmamış olan söz konusu iğne, ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde Alzheimer hastalığının tedavisi için ruhsatlandırılmış değildir. Bugüne kadar etanercept maddesinin Alzheimer hastalığında etkili olduğunu gösteren, ciddi bir tıp dergisinde yayınlanmış kapsamlı hiçbir araştırma sonucu yoktur. Söz konusu haberlerin yayınlanmasından sonra etanercept maddesinin ilaç üreticisi ile yapılan görüşmede firma, bu ilaç ile ilgili Alzheimer alanında herhangi bir çalışmaları veya ruhsat başvuruları olmadığını bildirmiştir. 
     
Firma ayrıca, ilacın bu alanda kullanımını da kesinlikle desteklemediklerini açıklamıştır. Alzheimer iğnesi adıyla duyurulan uygulamanın hiçbir şekilde tıbbi geçerliliği yoktur ve bilimsel bir temele dayanmamaktadır. Bu nedenle de kısa ve orta vadedeki olası yan etkilerinin ne olduğu bilinmemektedir. Hasta ve hasta yakınlarını umut tacirliğiyle, yanlış yönlendiren bu tür haberler, en hafif deyimiyle ciddiyetten uzaktır ve sorumsuzluk örneğidir.'' 
     
Tıp biliminde yeni bir olası tedavi şeklinin etkinliği ve güvenilirliğinin hangi yöntemlerle gösterilmesi gerektiğinin gayet iyi bilindiği belirtilen açıklamada, ''Etanercept maddesinin Alzheimer hastalığındaki olası yarar ve risklerinin bu yöntemlerle gösterilene kadar kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Mucizevi tedavi iddialarının incelenmesi için ilgili kurumlara gerekli başvuruları yapmış bulunmaktayız'' ifadesi kullanıldı.