Alzheimer’a tedavi umudu

Ankara’daki Turgut Özal Üniversitesi, Voltametri teknik alt yapısını kullanılarak şizofreni, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinin kısa sürede yapılabileceği bir sistem üzerinde çalışıyor.

Alzheimera tedavi umudu
16 Temmuz 2013 Salı 10:47 tarihinde eklendi, 11.336 kez okundu.

Projede yer alan Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Dane, konuya ilişkin açıklamasında, TÜBİTAK tarafından onaylanan 2 milyon lira maliyetli projede, Atatürk Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinin başarılı bilim adamlarının da görev aldığını söyledi.

ABD Ohio State Üniversitesi'nde Voltametri tekniği üzerini araştırmalar yaptıklarını bildiren Prof. Dr. Dane, "Bu teknikle beyinde eksik olan transmitterler anında tespit edilebiliyor. Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile birlikte daha önce Atatürk Üniversitesinde ortaklaşa geliştirdiğimiz bir projede Voltametri tekniğinin ilk uygulamasını ülkemize getirdik." dedi.

YAŞLILARIN KORKUSU, ALZHEİMER

Bu projenin meyvelerini verdiğini ve çok sayıda yayın yapıldığını anlatan Prof. Dr. Dane, çok sayıda bilim insanına tekniğin tanıtılması ve uygulanmasını sağlamak üzere kurslar ve sertifika programları düzenlendiğini söyledi. Prof. Dr. Dane, üzerinde çalıştıkları projeyle voltametri teknik altyapısı kullanılarak Şizofreni, Parkinson ve Alzheimer gibi birçok hastalığın teşhis ve tedavisinin çok kısa sürede yapılabildiği bir sistem geliştirileceğini açıkladı. Prof. Dr. Dane, bu sistemin Türkiye’de üretileceğini ve dünyaya pazarlanacağını bildirdi


CİHAN