Amasra Kalesi'nin duvarları yıkıldı

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde tarihi kalenin duvarlarının 50 metrelik bölümü yıkıldı. Amasra Belediye Başkanı CHP'li Emin Timur acil önlemler alınarak, kalenin restorasyonunun yapılması gerektiğini söyledi.

Amasra Kalesinin duvarları yıkıldı
16 Ocak 2013 Çarşamba 17:39 tarihinde eklendi.

 

Kaleiçi Mahallesi ile Boztepe Mahallesi'ni kemer köprü ile birbirine bağlayan Roma dönemine ait Amasra Kalesi'nin duvarları ve burçlarında geçen ay çatlaklar oluştu. Kalenin Boztepe Mahallesi kesiminde kalan yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 17 metre yüksekliğindeki duvarları dün gece büyük bir gürültüyle denize doğru yıkıldı. Kalenin içerisinde evleri bulunanlar deprem olduğunu sanarak büyük korku yaşadı.
 
Yıkılan duvarların üzerinde evi bulunan Şennur Sakızlı, "Dün gece kalenin duvarları büyük bir gürültüyle yıkıldı. Biz deprem oluyor sandık. Ama kalenin büyük bir bölümü denize doğru çökmüş, çok korkuyoruz. Yetkililerin bir an önce tedbir alması gerekir" dedi.
 
Amasra'da yaşayan Erol Başaran ise kalenin ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkıldığını ileri sürerek, "Dün gece büyük bir gürültü oldu. Karşımızda yer alan duvarların aşağıya doğru çöktüğünü gördük. Yetkililerin artık harekete geçmesi gerekir" diye konuştu.
 
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ise "Kalemiz, Anadolu'nun önemli kaleleri arasında yer alıyor. Ancak ilgisizlik yüzünden tabiatın şartları kaleyi kötü duruma soktu ve nitekim korktuğumuz başımıza geldi ve kalenin duvarlarının bir kısmı göçtü. Ama hiçbir şeyden geri kalınmış değil, bundan sonra acil önlemler alınarak, kalenin mutlaka hemen restorasyonuna ve temizliğine başlamak gerekiyor. Bakanlığın en kısa zamanda el atacağına inanıyorum" dedi.

DHA