Amazon'u onlar kurtardı

Brezilya'da Amazon Nehri'ne kurulması planlanan dev hidroelektrik santraline bölgede yaşayan yerliler karşı çıkıyordu. Mahkeme, projeyi durdurma kararı verdi

Amazonu onlar kurtardı
30 Eylül 2011 Cuma 14:24 tarihinde eklendi, 3.456 kez okundu.

 

Brezilya'da mahkeme, Amazon'da inşa edilecek tartışmalı dev hidroelektrik santrali projesini durdurdu. Hakim Carlos Eduardo Martins, dünya genelinde çeşitli protestolara neden olan Belo Monte Barajı'nın, bölgedeki yerli halkın Amazon'un kolu olan Xingu Nehri'ndeki balıkçılık faaliyetlerine zarar vereceği gerekçesiyle durdurma kararı aldığını açıkladı.
 
Brezilya hükümeti, destek verdiği 11 milyar dolarlık ve 11 bin megavatlık proje hakkındaki kararın temyize götürüleceğini açıkladı. Belo Monte Barajı'nın, dünyadaki üçüncü büyük hidroelektrik santrali olması planlanıyor.
 
Dünyanın dört bir yanından çevreciler ve yerli halk, barajın bölgedeki doğal hayatı yok edeceği ve su altında kalacak bölgede yaşayan 40 bin kişiyi evlerinden edeceğini savunuyor. Aralarında Sting ve yönetmen James Cameron, oyuncu Sigourney Weaver gibi ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda aktivist, baraj projesinden vazgeçilmesi için çaba harcıyor.
 
Daha önce barajla ilgili açılan başka bir davada durdurma kararı alınmış, ancak yüksek mahkeme tarafından karar bozulmuştu.
 
MYANMAR'DA DA DOĞA KAZANDI
 
Benzer bir olay Myanmar'da da yaşandı. Devlet Başkanı Thein Sein, tartışmalara yol açan Myitsone barajının yapımının askıya alındığını bildirdi.
 
Sein'in parlamentoya gönderdiği notta, ülkenin kuzeyindeki Kachin bölgesinde Çin'in destek verdiği Myitsona barajı projesinin rafa kaldırılması gerektiği ifade edildi. Sein, 3,6 milyar dolar maliyeti olan inşaatın, halkın ve milletvekillerinin istekleriyle ters düştüğünü belirtti.
 
Myitsona barajının Singapur kadar bir alanı sular altında bırakacağı bildiriliyor.
 
Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Kyi de ülkenin en büyük nehri İrrawaddy üzerindeki projenin yeniden gözden geçirilmesi için uğraşan azınlık grupları ve çevrecilere destek veriyor. Çevreciler ve azınlık grupları, barajın köylüleri yerinden edeceğini ve önemli gıda kaynağı çevreyi altüst edeceğini ileri sürüyor.