Ameliyatla yapay vajina oluşturuldu

Şanlıurfa'da bir kadına ameliyatla 'yapay vajina' yapıldı

Ameliyatla yapay vajina oluşturuldu
24 Aralık 2010 Cuma 20:22 tarihinde eklendi, 4.706 kez okundu.

 

Doğuştan cinsel organı olmayan 25 yaşındaki kadına Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde gerçekleştirilen bir ameliyatla "yapay vajina" oluşturuldu.
 
Alınan bilgiye, Şanlıurfa'da bir süre önce evlenen 25 yaşındaki Z.A, doğuştan cinsel organı olmadığı için daha sonra boşanmak durumunda kaldı.
 
Ailesinin hastaneye götürdüğü Z.A. burada jinekolojik muayeneden geçirildi. Hastanede, Z.A'ya plastik cerrahi ve kadın doğum uzmanlarının katıldığı 3 saatlik bir operasyonla, vücudundan alınan dokularla, "Yapay vajina" oluşturuldu.
 
Hastanenin jinekoloji uzmanı Op. Dr. Hüseyin Görmüş, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde hem Türkiye hem de dünyada nadir yapılan bir ameliyatı gerçekleştirdik. Burada 'Vajinası' olmayan, "Uterus'u olmayan 25 yaşında daha önce evlenmiş ve boşanmış bir hastamıza, gerçekleştirdiğimiz ameliyatla kendi dokularını kullanarak, suni bir vajen oluşturduk" dedi.
 
Bir plastik cerrah, 2 kadın doğum uzmanı ile kendisinin de katıldığı ve 3 çeşit ameliyatın destekleyici operasyonlarının bir arada yapıldığını aktaran Görmüş, "Bu ameliyat çok nadir yapılan bir ameliyat. Bu ameliyattaki komplikasyonlar, yapılan işler ve sonuçlarının ameliyat tekniğine göre yüz güldürücü olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
 
"NORMAL BİR CİNSEL HAYATI OLACAK"
Hastanın durumunun iyi olduğunu ifade eden Op. Dr. Hüseyin Görmüş, şunları kaydetti:
 
"Bu ameliyatta kendi dokularını kullanarak vajen derinliğini ve normal olması gereken vajen mesafesini oluşturduk. Bundan sonraki hayatında çocuğu olmasa bile, rahatlıkla cinsel ilişkiye girebilecek ve diğer normal bayanlardan hiçbir farklılık olmayacak şekilde cinsel hayatı olacaktır. Bu da bizim ülkemizde çok nadir yapılan bir ameliyat olmasından dolayı Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ekibi için büyük bir kıvanç olmuştur."
 
Bir gazetecinin hastanın daha önceden, hastalığından haberinin olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Görmüş, hastanın daha önceden rahatsızlığını bildiğini fakat bilinçsiz davranarak evlendiğini ifade etti.
 
Ameliyatı yapan doktorlara teşekkür eden hastanenin Başhekimi Dr. Mehmet Demir ise gerçekleştirilen ameliyatın Şanlıurfa'da ilk olduğunu belirterek, böyle bir başarıdan memnuniyet duyduğunu belirtti.