Amerika için en büyük kaygı Bahreyn

'Eğer Bahreyn'i yönetenler iktidardan uzaklaştırılırsa, Suudi Arabistan'da demokratik bir devrimi durdurmak zor olacaktır'

Amerika için en büyük kaygı Bahreyn
23 Şubat 2011 Çarşamba 11:35 tarihinde eklendi, 1.155 kez okundu.

 

Pakistan asıllı İngiliz yazar Tarık Ali, Guardian gazetesindeki yazısında Arap ülkelerindeki isyan hareketlerini, Avrupa'da 1848'deki devrimlere benzetti. 
 
Tarık Ali, Batı'nın desteklediği despotların kapı dışarı edilmesiyle, bölgede siyasetin sonsuza dek değiştiğini söylüyor.
 
Bununla birlikte Arap devrimlerinin gerçekleştiği ülkelerde yeni siyasi partilerin kurulmadığına dikkat çekiyor yazar.
 
Ali'ye göre ilk göstergeler, seçim mücadelelerinin, Arap liberalizmiyle Muhafazakarlık arasında geçeceğini gösteriyor.
 
Yazar, muhafazakarlığın da, Amerika Birleşik Devletleri'nin desteklediği ve Türkiye'yle Endonezya'da iktidardaki İslamcıları model alan Müslüman Kardeşler'ın şekline bürüneceğini belirtiyor.
 
Bu noktada, "Acaba devrim ne kadar yayılabilir?" sorusunu soran Tarık Ali, Amerika Birleşik Devletleri'nin hegemonyasının sadece bir nebze de olsa çöktüğü, ancak tamamen yok olmadığını vurguluyor.
 
"Despotlar sonrası rejimlerin taze, daha yıkıcı bir demokratik sisteme sahip olmaları ve umarız, sosyal ve politik ihtiyaçlara cevap veren yeni anayasalarla daha bağımsız olmaları muhtemel."
 
"Ama Mısır ve Tunus'taki ordular, hiçbir şeyin aceleye getirilmemesini sağlama alacaklardır."
 
Yazara göre Avrupa ülkeleri ve Amerika için en büyük kaygı, Bahreyn'deki gelişmeler.
 
"Eğer bu ülkeyi yönetenler iktidardan uzaklaştırılırsa, Suudi Arabistan'da demokratik bir devrimi durdurmak zor olacaktır" diyor Tarık Ali...