Amerika'ya ilk o ayak basmadı

Tarihçiler, 1492’de Yeni Dünya’ya ayak basan ilk kişi olduğu kabul edilen Kristof Kolomb’dan önce Amerika’ya seferler düzenlenmiş olabileceğini belirtti.

Amerikaya ilk o ayak basmadı
08 Mayıs 2012 Salı 09:27 tarihinde eklendi, 1.206 kez okundu.

 

Yeni Dünya’yı keşfeden ilk insan olduğu kabul edilse de, Kolomb, Güney Amerika’ya ayak bastığı 1498 yılına kadar Amerika’ya adım atmadı. Kolomb, 1492’de Yeni Dünya’ya düzenlediği ilk seferde, sırasıyla San Salvador, Küba ve Haiti’ye çıktı ve sonra İspanya’ya döndü.
 
Cabot ise Kuzey Amerika’ya İngiltere Kralı Yedinci Henri’nin talimatıyla 1496 ve 1498 yılları arasında üç sefer düzenledi. Cabot, İzlanda’dan sürgün edildikten sonra 1000 yılında Kuzey Amerika’ya ayak bastığı iddia edilen Leif Ericson ve Vikinglerin ardından, Kuzey Amerika’ya çıkan ilk insandı. Cabot’ın 1497’de gerçekleştirdiği seferler, Kuzey Amerika’nın Atlantik’e bakan ucu, Newfoundland’in keşfiyle sonuçlandı.
 
MUHASEBE DEFTERİNDEKİ SIRLAR
Tarihçilerin, bugüne sararmış sayfalarıyla ulaşan bir muhasebe defterinde yer alan kısa notlar, Cabot’ın seferlerine yeni bir boyut kattı. Notlara göre, Cabot, Nisan 1496’da, Londra’daki Bardi adlı İtalyan bankasından mali yardım aldı.
 
Hayatını kaybeden tarihçi Alwyn Ruddock’un geçmişte yapmış olduğu çalışmalarda, bu bilgiye not düşülmüştü. Ruddock, Cabot ve Kolomb henüz ilk seferlerini düzenlemeden on yıllarca önce, Avrupalıların Amerika’ya ayak basmış olabileceğini öne sürmüştü.
 
İtalya’nın Floransa kentindeki özel bir arşivde bulunan muhasebe notlarına göre, Venedikli "Giovanni Chabotte"ye (John Cabot), 50 noble (bugünün parasıyla 16 sterlin 13 sent) ödeme yapıldı. Amaç, okyanusa açılarak yeni topraklar keşfetmekti.
 
İtalyan tarihçi Francesco Guidi-Bruscoli, Discovery News’e yaptığı açıklamada, “Muhasebe defterineki az miktarda bilgi, Cabot’ın ilmi hakkında yeni bir sayfa açıyor. Cabot’ın Bristol kentinden başladığı seferler, sanılandan daha büyük bir İtalyan destekli ağın ürünü olduğunu gösteriyor” dedi.
 
Araştırması Historical Research dergisinde yayımlanan Guidi Bruscoli, kısa girişin 'yeni bir kıtaya' (İtalyanca’da un nuovo paese) değil, 'yeni kıtaya' (il nuovo paese) yönelik olduğunu belirtti. Bruscoli, zaten bilinen bir toprak parçasından bahsedermiş gibi alınan notun, kafa karıştırdığını belirtti. 

NTV