'Ampul Tayyip' suç sayılmadı

Antalya'da 24 Ocak 2014 cuma günü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için temsili karne hazırlayan iki lise öğrencisi hakkındaki soruşturmayı protesto eden 6 liseli hakkında açılan soruşturmada, 'Ampul Tayyip' sloganı suç sayılmadı.

Ampul Tayyip suç sayılmadı
17 Eylül 2014 Çarşamba 12:10 tarihinde eklendi.
Antalya'da bir grup öğrenci, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için temsili karne şeklinde hazırlanan pankartla eylem yaptı. Karne eylemine katılan Akdeniz Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi G.A. ile Konyaaltı Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi K.D.Y. hakkında takipsizlik kararı verildi.
 
İki öğrenci hakkındaki soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı geçen 5 Haziran'da ise Liseli Genç Umut adlı grubun öğrencileri, Attalos Meydanı'nda toplanarak bu soruşturmayı protesto etti. Bu protestoya katılan 6 lise öğrencisi hakkında 'Ampul Tayyip' ve hakaret sloganları nedeniyle 'Türk milleti, Cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılama' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamalarıyla soruşturma açıldı.
 
Çocuk Suçları Soruşturma ve Çocuk İzleme Bürosu savcısı tarafından hepsi 17 yaşında olan C.B.Ö., G.Ö., D.B., B.K., H.U.C ve A.D.N.'nin ifadeleri alındı. Savcılık soruşturmasında eylemin 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçu oluşturmadığı, düşünce ve kanaat özgürlüğü olduğu yönünde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki maddeler de örnek verilerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
 
ÇOCUK MAHKEMESİ'NDE YARGILANACAK
 
'Ampul Tayyip' sloganı 'Türk milleti, Cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılama' suçu sayılmazken, öğrencilerden H.U.C.'nin Tayyip Erdoğan'ı hedef alan bir sloganı ise suç sayıldı. H.U.C. hakkında, dönemin Başbakanı Erdoğan'ı kastederek hakaret ettiği suçlamasıyla Antalya 2'nci Çocuk Mahkemesi'nde 14 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İlk duruşma 4 Aralık 2014 günü görülecek.

DHA