"Ana dil, ana sütü kadar kutsaldır"

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de zihniyet değişimi yaşadığını söyledi.

Ana dil, ana sütü kadar kutsaldır
04 Ekim 2013 Cuma 19:44 tarihinde eklendi, 1.006 kez okundu.
Demokratikleşme Paketi'yle birlikte vatandaşına korkuyla bakan, ötekileştiren zihniyetin değişeceğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de herkes kendi dili ve kültürünü dilediği şekilde yaşayacak. Çünkü inanıyoruz ki; ana dil ana sütü kadar kutsaldır. Hiç birimiz hangi anadiliyle dünyaya geleceğimizi tespit etmiyoruz" dedi.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, merkez Şahinbey Belediyesi tarafından Akkent Mahallesi'nde 2.5 milyona mal edilen 40 derslikli Mehmet Emin Er Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Kurtulmuş, imam hatip liselerinin Cumhuriyet tarihi boyunca toplumun tüm kesimlerinin üzerinde ittifak sağlayan en önemli sosyal proje olduğunu söyledi.
 
Kurtulmuş, Türkiye'de son yıllarda önemli mesafeler kat edildiğini ifade ederek, "Artık başörtülü doktorlar da olacak. Mühendisler, üniversite profesörleri, fizik mühendisleri, başörtüsüyle okumak isteyen, hayatın her yerinde olmak isteyen insanlar olacak. Bu şanslı dönemin şartlarını en iyi şekilde değerlendireceksiniz" dedi.
 
Kurtulmuş, 'Demokratikleşme Paketi'yle Türkiye'de bir zihniyet değişimi yaşandığını anlatarak, şöyle konuştu:
 
"Bu paketin ana fikri Türkiye'de devlette bir zihniyet değimini ortaya koymuş olmasıdır. Önceden imam hatip liselerinin kapısına niçin kilit vuruluyordu? Niçin imam hatiplerin önü kesiliyordu, niçin başörtülülerin önü kesiliyordu? Çünkü devlet, 17-18 yaşındaki başörtülü kız çocuğundan korkuyordu da onun için. Öncesinde devlet, bu milletin farklı inançlarına, mezhep ve meşreplerine sahip olan insanlarına korkuyla, kuşkuyla bakıyordu. Bu pakette bu zihniyet değişimini ortaya koymak mümkün oldu. Birisi Kürtçe konuştuğu zaman, birisi Arapça konuştuğu zaman, birisi Zazaca veya başka lisanla konuştuğu zaman onu bilinmez bir lisan olarak kabul ediyor ve ondan çekiniyordu. Türkiye'nin, bırakın resmi televizyonlarında, özel televizyonların da bile mesela Kürtçe şarkı söylemenin yasak olduğu günleri hatırlıyoruz. İnsanların atalarından babalarından gelen köy isimlerini ezbere nasıl değiştirildiğini, şehir ve kasabaların, ilçelerin isimlerinin nasıl değiştirildiğini biliyoruz. İşte bu paketle birlikte vatandaşına korkuyla bakan, vatandaşlarını ötekileştiren bu zihniyetin değişiminin izlerini görüyoruz. Türkiye'de herkes kendi dili ve kültürünü dilediği şekilde yaşayacak. Çünkü inanıyoruz ki, ana dili insanın ana sütü kadar kutsaldır. Hiçbirimiz hangi anadiliyle dünyaya geleceğimizi tespit etmiyoruz. Ama şunu biliyoruz; dillerimizin ve renklerimizin farklı farklı olması Allah'ın varlığının, birliğinin işaretlerindendir. Önceden devleti yönetenler belki böylesine toplumsal büyük bir başarıya ulaşmış, toplumsal mutabakatı sağlamış imam hatip liselerinin önünden geçerken belki korkuyorlar, belki ürküyorlardı. Belki farklı inanç kesimlerinin insanlarının yanından geçerken korkuyorlardı. Belki cemevlerinin önünden geçerken korkuyorlardı. Belki kiliselerden çekiniyorlardı. Ama şimdi herkesin inancına saygı göstermenin, devlet olmanın en temel vasfı olduğuna inanıyor. Çünkü biliyoruz ki; aslolan devlet değil, aslolan millettir."
 
Kurtulmuş konuşmasının ardından beraberindeki AK Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu ile Derya Bakbak, AK Parti MKYK üyesi Abdulhamit Gül, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile birlikte açılışını yaptığı okulun sınıflarını dolaşıp, öğrencilerle sohbet etti.
 
Kurtulmuş, daha sonra Şahinbey Belediyesi tarafından Yukarıbayır semtinde yaptırılan Kurbanbaba Gençlik Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada ise darbelerden örnekler vererek, Türkiye'nin yeni bir yola girdiğini anlattı. Türkiye'nin siyasi tarihinin sadece ekonomik olarak güçlü olmanın yeterli olmadığını aynı zamanda siyasi olarak güçlenmek gerektiğini gösterdiğini anlatan Kurtulmuş, "Türkiye'nin bir daha eski kirli pasaklı yollara düşmeyecek, o karanlık labirentlere girmeyecek kadar demokrasinin güçlü olması lazım. Bir daha bu memlekette hiç kimse 27 Mayıs'larda, ona benzer dönemlerde başbakanlarını dar ağacında görmeyecek. Bir daha bu memlekette hiç kimse 12 Eylül'ün işkencelerine benzer işkenceler görmeyecek. Bu memlekette bir daha hiç kimse 28 Şubat'ın o karanlık dönemlerini yaşamayacak. Bu memlekette bir daha hiç kimse 27 Nisan'da parlamentonun iradesine müdahale edilmeye kalkıldığı bir Türkiye'yi görmeyecek. İşte bunun için hem ekonomimiz güçlü olacak, hem de hukuki siyasi alanımız güçlü olacak. Anayasa'mız halkın gösterdiği istikamette yeni bir anayasa olacak" diye konuştu.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, açılışın ardından Adıyaman'a hareket etti. 

DHA