Anadolu’ya Bilim Göçü projesi Tonya'da başladı

GELECEK nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefiyle kurulan Young Guru Academy'nin (YGA) bilimi sevdirmeyi amaçlayan, 'Anadolu'ya Bilim Göçü' projesi ilk kez, pilot şehir olarak seçilen Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı.

Anadoluya Bilim Göçü projesi Tonyada başladı
25 Ekim 2016 Salı 17:34 tarihinde eklendi, 1.402 kez okundu.
Projeyle ilgili konuşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Dünyanın her bir köşesinde varız. Ama bütün oralarda kazandıklarımız, bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.
 
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma amacıyla kurulan, TAV Havalimanları ve Sera Holding’in desteğiyle yürütülen ve her yıl 50 bin üniversitelinin başvurduğu Uluslararası Sivil Toplum Örgütü olan Young Guru Academy'nin, Anadolu’ya Bilim Göçü Projesi'nin tanıtım etkinliği Tonya İlçesi'nde, Feride Ahmet Şener Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Çocuklara bilim öğreten ve sevdiren, sosyal inovasyon projeleri üretmeyi de amaçlayan projede, Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden 50 bin başvuru arasından seçilen 20 YGA gönüllüsü, Tonya Feride Ahmet Şener Ortaokulu’nda çocuklarla bir araya gelerek bilim, yazılım, yenilenebilir enerji ve değerler atölyesi eğitimi verecek.
 
Okulda çok amaçlı salonda düzenlenen etkinliğin açılış törenine TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Trabzonspor Kulübü eski başkanı Sadri Şener, Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, YGA Kurucusu Sinan Yaman, YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA Başkan Yardımcısı Ömer Görgülü ve Sadık Ünlü, YGA Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli, Yazar-Psikolog YGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Tonya Kaymakamı Halit Mengi, Belediye Başkanı Osman Beşel ile çok sayıda öğrenci ve veli katıldı.
 
AMAÇ BİLİMİ ÖĞRETMEK VE SEVDİRMEK
 
Çalışmaları ve projeleri hakkında sunum yapan YGA Başkanı Asude Altıntaş, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan YGA’nın 2000 yılında kurulduğunu söyledi. Program hakkında da bilgi veren Altıntaş, amaçlarının öğrencilere bilimi öğretmek ve sevdirmek olduğunu kaydetti. Anadolu’ya Bilim Göçü Proje Direktörü Cemil Cihan Özalevli ise, YGA’da gönüllü olarak çalıştığını belirterek, çocukların bilim sevgisini canlı tutmayı hedeflediklerini dile getirdi. Özalevli, İstanbul’da da bilim merkezi kurulacağını, Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyan birçok proje ve bilim festivalleri düzenleneceğini duyurdu.
 
SÜREKLİ KENDİMİZİ YENİLEMEMİZ GEREKİYOR
 
Törende söz alan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise, YGA’nın Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinden olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
“YGA, Türkiye’nin en parlak üniversite mezunları ve öğrencilerinin gönüllü ve hiç para almadan çalıştığı bir örgüttür. Ben de kendilerine destek oluyorum. 60 yaşındayım, 53 yaşında dünyanın öbür ucunda eğitim aldım. Çünkü 18 ile 20 yaş arasında aldığımız diplomalar, ne de okulumuzun adı, bizim 50 yıllık iş ve çalışma hayatımıza yetmez. Sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor. Benim iş arkadaşlarıma söylediğim bir laf vardır: 'Diplomalarınızın geçerlilik süresi vardır. Kredi kartı gibi 4 yıl. Eğer kendinizi yenileyemezseniz diplomalarınız geçersiz olur.’ Her 4 yılda bir yeni şeyler yapmanız gerekir.”
 
BU PROJE TÜM TÜRKİYE’YE YAYILACAK
 
Projenin ileride önemli ödüllere layık olacağını ve çalışmaların Türkiye geneline yayılacağını ifade eden Sani Şener, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“TAV olarak bünyemizde 54 bin kişi çalışıyor. Bu çalışanların içinde 4 bini Trabzonlu. Biz özümüzü hiçbir zaman terk etmedik. Benim oğlum Tonya’ya ilk defa geliyor. Ama 2 ay önce doğan kızının adını Tonya koydu. Amerikan Hastanesi'nde doğum oldu. 2 hemşire koştu geldi, ‘Niye Tonya koydunuz?’ dediler. Ben de, ‘niye soruyorsunuz?’ diye sorunca hemşirelerden, ‘Biz de Tonyalıyız' yanıtını aldım. Yani insanlara ata topraklarını anlatmak ve hatırlatmak gerekiyor. Şirketimizin karlarını eğer böyle sosyal paydalarla taçlandırabilirsek bir anlamı var. Yoksa kar edip sadece ailenin içinde kalıyorsa hiçbir anlamı yok. Onun için dünyanın her bir köşesinde varız. Ama bütün oralarda kazandıklarımız, bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz. Tonya’daki bu eğitim seferberliğiyle gurur duyuyorum. Biz de buna ufacıkda olsa bir katkıda bulunmak istedik. En büyük gurur, 'Anadolu’ya Bilim Göçü' projesinin Tonya’dan başlaması. Bu proje tüm Türkiye’ye yayılacak, çok önemli ödüller alacak.” 
 
AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora da, Şener ailesinin bölgeye çok önemli hizmetlerde bulunduğunu belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
 
HER İNSAN MERAK VE SEVGİYLE DOĞAR
 
Yazar-Psikolog ve YGA Hayal ortağı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu da, “Çocuklarımıza merakı ve sevgiyi öğretmemize gerek yok. Her insan merak ve sevgiyle doğar. Bize düşen sorumluluk, onları canlı tutmaktır. Tonya'ya gelecek YGA gönülleri çocuklardaki bu merakı ve bilim sevgisini canlı tutacaklar” dedi.
 
Gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından katılımcılar, eğitimin verileceği bilim atölyesi ve kütüphaneyi ziyaret etti. Törende Milletvekili Salih Cora, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Trabzonspor Kulübü eski başkanı Sadri Şener ve Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’na, babalarının milletvekili olduğu dönemde bölgede çektirdiği bir fotoğrafı hediye etti. Okul yönetimi de Şener kardeşlere, resim öğretmenleri tarafından çizilmiş porteleri verdi.