"Anayasa 5 yıl diyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmalarla ilgili açıklama yaptı.

Anayasa 5 yıl diyor
18 Aralık 2011 Pazar 15:41 tarihinde eklendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmalarla ilgili, "Cumhurbaşkanlığının seçimi ile ilgili yasada düzenleme yapılacakmış. O yasa cumhurbaşkanlığı süresini belirleyen yasa değil. O yasada cumhurbaşkanı adayları nasıl çıkacak ortaya, seçim propagandasını yaparken gelir kaynaklarını nereden bulacaklar, halka ne söyleyecekler, ne zaman başvuracaklar... Bununla ilgili kuralları belirliyor. Cumhurbaşkanlığı süresiyle ilgili kurallar anayasada yer alır. Ne diyor anayasa- '5 yılda bir seçilir'. Bitti, o kadar" dedi. 
    
Kılıçdaroğlu, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfınca Vedat Dalokay Kokteyl Salonu'nda düzenlenen Geleneksel Aşure Günü etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı. 
    
Konuşmasında cumhurbaşkanlığının görev süresi tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin yapılan yasal düzenlemeyi ve referandum sürecini hatırlattı. 
    
Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 
    
"(Hayır efendim, 5 yıl değil, 7 yıl olsun) diyorlar. Niye milletten korkuyorsunuz, niye millete gitmekten korkuyorsunuz- Dünyada hiçbir demokrasi yoktur ki bir kişiye makam yaratmak için 7 yıllık süre olsun. Ne demek oluyor bu- (Ben başbakanım, daha benim başbakanlık sürem dolmadı. Onun bir keyfini çatayım, sürem dolsun AKP'nin tüzüğünde öngördüğü süre de dolsun, sonra ben başka bir yerde başka bir keyif çatayım). Nerede- (Cumhurbaşkanlığında). Nereden çıkıyor böyle bir şey- Doğru değil ki. Kişiye göre anayasa olmaz, hukuk olmaz. Hukuk herkes için geçerli bir kavram. Kişiye göre düzenleme yaparsanız hukuka ihanet etmiş olursunuz, demokrasi geleneğine ihanet etmiş olursunuz. Doğru değildir bu. 
    
Şimdi cumhurbaşkanlığı seçiminin süresini belirlemek için önümüzdeki günlerde bir yasa getireceklermiş. Hangi yasa- Cumhurbaşkanlığının seçimi ile ilgili yasada düzenleme yapılacakmış. O yasa cumhurbaşkanlığı süresini belirleyen yasa değil. O yasada cumhurbaşkanı adayları nasıl çıkacak ortaya, seçim propagandasını yaparken gelir kaynaklarını nereden bulacaklar, halka ne söyleyecekler, ne zaman başvuracaklar... Bununla ilgili kuralları belirliyor. Cumhurbaşkanlığı süresiyle ilgili kurallar anayasada yer alır. Ne diyor anayasa- '5 yılda bir seçilir'. Bitti, o kadar. İstisna olabilir mi- Olabilir tabii. Nerede koyacaksınız istisnayı- Anayasada koyacaksınız. Diyeceksiniz ki '5 yılda bir sayılır, ama mevcut cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır'. Geçici madde koyarsınız. Böyle bir madde kondu mu- Hayır, yok böyle bir madde." 
    
Bir hukuk normunun aynı düzeydeki bir başka hukuk normuyla değiştirilebileceğini, belirten Kılıçdaroğlu, "Kanunla anayasada değişiklik yapamazsınız" diye konuştu.