"Anayasa ve yasalar şişiriliyor"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Türkiye'de yasa ile yasa konusu olabilecek konuların anayasaya konduğunu, yönetmelikle çözülebilecek sorun ve konuların da yasalara konduğunu belirterek, "Böylece anayasa ve yasalar pek çok gereksiz ayrıntılarla şişiriliyor" dedi.

Anayasa ve yasalar şişiriliyor
07 Ocak 2013 Pazartesi 19:43 tarihinde eklendi.

 

Avcı, YÖK değişimi konusundaki düzenlemeyi bir anayasa konusu olmaktan çıkararak, çok geniş esnek bir çerçeve yazısı hazırlamak gerektiğini söyledi.
 
Partisinin, Eskişehir İl Başkanlığı'nda düzenlenen halk gününde konuşan Milletvekili Avcı, uzun yıllardan beri anayasa ve yasa yapma geleneğinde çok sık karşılaşılan bir sorun olduğuna dikkat çekti. Anayasanın çok genel ilkelerle korunması ve çok geniş bir çerçeve içinden bakılması gerektiğini belirten Avcı, "Yasalar, yönetmeliğin alanına girmemelidir. Yasalarla o genel ifadeler somut bir şekilde belirtilmelidir. Bu niye önemlidir? Eğer siz yasa konusu olacak maddeleri anayasa maddesi haline getirirseniz, o zaman içinde değişen konulara ayak uydurmanız çok güçleşiyor. Dolayısıyla her yeni gelişmeye adapte olabilmeniz için anayasa değişikliği yapmanız gerekmektedir. Bu da çok zordur. Bu anayasayı yapanlar demokratik düzene geçildiği zaman bunlar kolay değiştirilemesin diye her şeyi bir anayasal düzene bağlamaya çalışmışlardır." dedi.
 
Bunun da özellikle eğitim gibi çok dinamik, çok hızla değişen işleri yönetmeyi, değişen şartlara uyum göstermeyi zorlaştırdığını vurgulayan Avcı, "Bunu için benim kendi görüşüm, başta YÖK değişimi konusundaki düzenlemeyi bir anayasa konusu olmaktan çıkarmak gerekir. Bu konuyla ilgili çok geniş esnek bir çerçeve yazısı hazırlamak gerekir.” şeklinde konuştu.

CİHAN