Anayasa’da ‘kimseler duymasın’ dönemi

TBMM Uzlaşma Komisyonu, tartışmalara yol açmaması için “kamu kurumları, üniversiteler, STK’lardan gelecek yeni anayasa öneri metinleri için “gizlilik” kararı aldı

Anayasada kimseler duymasın dönemi
27 Ocak 2012 Cuma 09:20 tarihinde eklendi.

 

Genellikle mahkemelerin önemli davalarda bilgi ve belgelerin kamuoyuna yansıtılmaması için aldığı “gizlilik” kararını, bu kez TBMM hayata geçirdi. TBMM Uzlaşma Komisyonu, ilk toplantısını yaptığı 19 Ekim’in üzerinden 99 gün geçtikten sonra, tartışmalara yol açmaması için “kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek birliklerinin” TBMM’ye gönderdiği yeni anayasa öneri metinleri için “gizlilik” kararı aldı. TBMM Başkanlığı, komisyonun bu kararı doğrultusuna, yeni anayasa çalışmalarını duyurmak için hazırladığı internet sitesinden yeni anayasa öneri metinlerini çıkardı. TBMM’de en son Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın komisyon sunumunda kriz yaşanmıştı.
 
Her konuda başvuru var
TBMM’ye şu ana kadar ulaşan bu metinlerde demokratik özerklikten, ana dilde eğitime, herkese istediği hukuk düzenini seçebilme özgürlüğü tanınmasından, gay ve lazbiyenler için anayasaya özel hüküm konulmasına, vicdani ret hakkının tanınmasından, anayasanın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesine kadar her çeşit öneri yer aldı.
 
TBMM Başkanlığı, sözkonusu önerileri önceki güne kadar, yeni anayasa için oluşturduğu özel web sayfasında yayınladı. Ancak komisyon, yeni anayasa için öneri taslakları gönderen kurum ve kuruluşların olası eleştiri ve tepkilerden korumak için, bu metinlerin özel web sayfasından yayınlanması yoluyla kamuoyu ile paylaşılması uygulamasından vazgeçti. Alınan karar uyarınca da önceki günden itibaren yeni anayasa sitesinin ana sayfasındaki “anayasa taslakları” bölümü çıkarıldı.
 
Başbakanlık sunumu krizi
TBMM’de en son Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın komisyon sunumunda kriz yaşanmıştı. Hükümetin KHK çıkarma yetkisinin kaldırılmasıni isteyen Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, bu görüşünü komisyon sunumu sırasında metni okumayarak atlayınca, eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, müdahale etmişti. Şahin, “Bu görüş sizin değil mi? neden çekiniyorsunuz? Eğer önerileriniz nedeniyle hakkınızda soruşturma ya da takibat başlatılması gündeme gelirse merak etmeyin biz de komisyon olarak bunun takipçisi oluruz” diyerek kurum temsilcisini rahatlatmaya çalışmıştı. Başbakanlık İnsan Haları Başkanlığı temsilcisi, “nihayetinde bürokratız” yanıtı verirken, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın taslak metni uzun süre yayınlandığı Yeni Anayasa sitesinden çıkarılmıştı.
 
Amacımız özgürce konuşulması
Uzlaşma Komisyonu, bu olayı da dikkate alarak, hem kamu kurum ve kuruluşlarında benzeri sıkıntılar yaşanmaması hem de yeni anayasa önerileri nedeniyle sivil toplum kuruluşları ve üniveristelerin hedef olmaması amacıyla Yeni Anayasa sitesinden anayasa taslaklarını yayınlama uygulamasından vazgeçme kararı aldığı bildirildi. Uzlaşma Komisyonu üyeleri “Bu önerilerin mahremiyeti bize emanet. Şu aşamada dile getirilen önerilerin polemik ve tartışma konusu yapılması çalışmalarımızı olumsuz etkiler. Biz bu yolla toplumda bir çatışma ve kamplaşma oluşmasına zemin yaratmak istemiyoruz” görüşünü ortaya koydu.

Milliyet