Anayasa,eşcinsel haklarına takıldı

Yeni Anayasa yazma çalışmaları 'eşcinsellik' teklifine takıldı. Cinsel yönelim haklarının anayasal güvence altına alınması istemine AK Parti ve MHP'den itiraz geldi.

Anayasa,eşcinsel haklarına takıldı
21 Mayıs 2012 Pazartesi 18:49 tarihinde eklendi, 1.127 kez okundu.

 

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa'nın ilk üç maddesi için önemli bir aşama kaydetti. Ancak Sırrı Süreyya Önder'in başkanlık ettiği alt komisyonda tam uzlaşma sağlanamadı.
 
Eşitlikle ilgili maddede ortaya çıkan anlaşmazlığın konusu ayrımcılık yasağı. MHP genel ifadeler kullanılmasını talep etti ancak BDP ise bu teklifleri 'muğlak ifadeler' olarak nitelendiriyor ve karşı çıkıyor.
 
Daha önce üzerinde uzlaşma sağlanan ve yazılan iki maddeden sonra bugün eşitlikle ilgili üçüncü maddeye geçildi.

Eşitlikle ilgili maddenin içine ayrımcılık yasağının da eklenmesi teklifi geldiğinde ise uzlaşma sağlanamadı.
 
BDP, din, dil, ırk her türlü ayrımcılığın yasaklanmasının içine çocuklar ve yaşlıları kapsam dışında tutarak etnik ayrımcılık ile cinsel yönelim ayrımcılığının da eklenmesini istedi.
 
BDP’nin maddeye sokmak istediği cinsel yönelim ifadesine AK Parti başından beri karşı çıkıyordu bugün MHP’de aynı tepkiyi gösterdi.
 
MHP, "Bu genel eşitlik maddesidir genel olmalıdır. Herkes hukuk önünde eşittir dolayısıyla herkes ve hiç kimse ifadelerini kullanmalıyız. Ama bire bir ifadeler kullanmamalıyız" görüşünü savundu.
 
Komisyonda din değil ırk ayrımcılığının da yazılmasını isteyen üyeler var. Ancak MHP’nin karşı çıkması nedeniyle genel olarak uzlaşma sağlanmış olmasına rağmen 3'üncü madde yazılamadı.
 
Çarşamba günü saat 10.00'da üst komisyon toplanacak ve bu maddenin yazımının sağlanmasına çalışılacak.
 
Alt komisyon toplantısına başkanlık yapan BDP’li Sırrı Süreyya Önder, "Herkes hukuk önünde eşittir ve eşitliğin yanından ayrımcılık yasağına ilişkinde bir mutabakat sağlanmıştır herkes hukuk önünde din, dil, ırk, cinsiyet yönünden eşittir. Bu konuda anlaştık ama maddenin nasıl yazılacağı konusunda aramızda bazı farklılıklar söz konusu. Biz eğilim olarak cinsel yönelimin anayasaya girmesini istiyoruz" diye konuştu.

NTV