Andıç siteleri sahipsiz kalmadı

Kapatılan 42 siteden 32'sinin alan adı ücretleri halen ödeniyor. Bu sitelerden sekizi aynı gün yeni sahiplerini buldu.

Andıç siteleri sahipsiz kalmadı
09 Ocak 2012 Pazartesi 09:40 tarihinde eklendi.

 

Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına yol açan ‘kara propaganda siteleri’nin izi sürüldü. 2009’da kapatılan 42 siteden 32’sinin alan adı ücretleri hâlâ ödeniyor. 42 siteden sekizi kapatıldıktan altı ay sonra aynı gün tek bir hosting firması tarafından yeni sahiplerine satıldı. Bu tesadüf andıç sitelerinin sahipsiz kalmadığını gösterdi.
 
Kara propaganda amaçlı kurulduğu ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından işletildiği ileri sürülen ve ‘andıç’ davasının iddianamesine giren 42 internet sitesi medyada çıkan haberler üzerine Şubat 2009’da faaliyetlerini durdurdu. Bu sitelerden yalnızca www.irtica.org yayınının sürdürdü. Ancak eskiden irticanın tehlikelerinden söz eden site, artık böyle bir tehlike olmadığını savunmaya başladı.
 
Ne var ki ağırlıklı olarak Şubat 2009 sonrası dönemde bu alan adları için para ödeme sürdürüldü. 1999 ve 2001 tarihinde alan adı alınmış bazı sitelerin güncellemelerinin ise 2011’de yeniden yapıldığı görüldü. Yani bu sitelerin ilk sahipleri para ödemeyi sürdürdü.
 
Turkatak.gen.tr alan adının bilgilerinde ise dava sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım’a ait olduğu iddia edilen hayhaytr@yahoo.com adlı e-posta halen iletişim adresi olarak yazılıydı.
 
Turkses.org’un alan adı için 2011’de bir, turkses.net için 2009’da üç yıllığına yenileme yapıldı. PKKgercegi.net alan adı ise 2001’de ilk kez satın alınsa da 2011’de sözleşmesi yenilendi. 32 alan adının büyük bölümü 2009-2011 yıllarında satın alındı ya da sahipler süre uzattı.
 
32 alan adından beşi şahıs, kalanlarsa adını saklayan müşteriler için yapılan uygulama gereği yurtiçi ve yurtdışı hosting firmalarının üzerine kayıtlıydı. Yabancı hosting kuruluşları, ABD, Yeni Zelanda, İngiltere ve Japonya kaynaklıyken Türkiye’dekiler de Güzelhosting, Sadecehosting.com, Turkticaret.net adlı üç firmaya aitti. Şahıs kaynaklı alan adları ise Tunç Okay, Yılmaz Avcı, Kaan Deveci ve Sedat Tekin üzerineydi.
 
6 Kasım 2009’da yani bu internet sitelerinin kapatıldığı söylenen tarihten altı ay kadar sonra sadece hosting adlı firma Genelkurmay’ın kullandığı pkkapo.com, turkishgenocide.com, terorgercegi.com, turkuzbiz.org, pontuslu.com, gencizbiz.net, tskasker.com, turkses.net gibi sekiz alan adını aynı gün üç yıllığına sattı. Radikal’e konuşan bir firma yetkilisi, günde 1000 alan ismi sattıklarını, müşterileri adına alım yaptıklarını da kaydetti.
 
Şahıslardan yalnızca Sedat Tekin’in iletişim bilgileri doğruydu. Terorveguvenlik.net adresinin sahibi Tekin bunları marka değeri oluşturur hesabıyla satın aldığını, ancak halen para kazanamadığını ifade etti.
 
SİTELER NE İŞE YARIYORDU? 
Turkatak.gen.tr: Türkiye Cumhuriyeti ve TSK hakkında bilgilendirme için 24 Mart 1999 tarihinde kuruldu.
 
İrtica.org: Fethullah Gülen’in faaliyetlerinin antipropagandasını yapmak için 24 Kasım 2000’de yayına başladı.
 
Turkses.com: 14 Mayıs 1999’da Türkiye’nin tezlerini duyurmak için kuruldu.
 
Armenianreality.com: Ermeni iddialarıyla ilgili antipropaganda için 09 Aralık 2001’de kuruldu.
 
pkkgercegi.net: PKK’ya karşı 16 Ağustos 2001’de kuruldu.