Andımız haftaya kalkıyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilkokullarda “Andımız” okunması uygulamasına önümüzdeki hafta son verileceğini açıkladı.

Andımız haftaya kalkıyor
03 Ekim 2013 Perşembe 16:20 tarihinde eklendi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı demokratikleşme paketi ile düzenlemesi yapılan başörtüsü ve Andımız uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Avcı, Andımız uygulamasıyla ilgili bir hafta içinde yönetmelik değişikliği yapılacağını açıkladı. Kürtçe ile ilgili müfredat çalışmalarının belli bir zaman alacağını ifade eden Avcı, aynı zamanda bu konunun bir yasal düzenlemeyi de gerektirdiğini hatırlattı. Avcı, kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılacak düzenleme ile başörtüsü sorunun çözüleceğini ifade etti

Bakan Avcı, İstanbul'da düzenlenen İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) toplantısının ardından İspanya Eğitim Bakanı Jose Ignacio Wert Ortega ile işbirliği protokolü imzaladı. Törenin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Avcı, başörtüsünden Kürtçe eğitime kadar bir çok soruyu cevapladı. Avcı, ilköğretim okullarındaki Andımız uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir hafta içinde düzenleme yapılacağını açıkladı. Avcı, " Zaten daha önce ilkokullarından bu uygulama kaldırılmıştı. Arkadaşlarımızın zaten bu konuda bir hazırlığı var. Zannediyorum bir hafta içinde bir yönetmelik değişikliği gerçekleşmiş olur. " dedi

"BİR HAFTA İÇİNDE DÜZENLEME YAPILACAK"

Bazı velilerin Andımız uygulamasının devamında yana olduğu ve bu yönde talepleri bulunduğu yönündeki bir soruyu da cevaplayan Avcı, "Okullarımızda hangi gün, hangi saatte, ne tür törenlerin yapılacağı, o törenlerde kimlerin nasıl görev alacağı, o törenlerin süresi uygulama usülleri ilgili yönetmeliklerle tanımlanmıştır. Yönetmeliklerde tanımlanmayan bir etkinlik türünü eğitimcilerimizin başka da formatlara çekecek şekilde yapacaklarını zannetmiyorum. Yapmamaları da gerekir, yönetmelik neyse herkes de ona uyar zaten." değerlendirmesinde bulundu.

"KÜRTÇE İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME DE GEREKİYOR"

Avcı'ya sorulan sorulardan biri de Kürtçe eğitim ile ilgiliydi. Bu konuda diğer yerel dilleri de kapsayacak şekilde bir müfredat çalışmasının, daha önce yapılan bazı dil tecrübeleri de göz önünde bulundurularak belli bir zamana ihtiyaç duyduğunu belirten Avcı, "Ayrıca bu konuyla ilgili düzenleme sadece yönetmelik konusu değildir. Aynı zamanda bazı yasal değişiklik ve düzenlemeler de gerekir. Dolayısıyla Anayasa'nın 42. maddesine uygun bir düzenleme için bazı değişikliklerin de yapılması gerekecek." dedi. Avcı, Kürtçe ile ilgili şu ana kadar başvuru yapan bir özel bir okul bulunmadığını da söyledi.

Avcı, fen liselerine başvurular konusunda Cuma akşamı mesai bitimine kadar sadece yedek listelerinde bulunan öğrenciler için başvuru alınacağını ve sürecin tamamlanacağını ifade etti. Bakan Avcı, başörtüsü ile ilgili konunun devlet memurlarının kılık kıyafetine ilişkin yönetmelikte yapılacak düzenleme ile sonuçlandırılacağını belirtti.

Avcı,doğu bölgelerindeki okullarda geride kalan müfredat ile büyükşehirlerdeki müfredatın eşitlenmesi konusunda da değerlendirme yaptı. Avcı, o konuda gerekli talimatların yöneticilere verildiğini belirten Avcı, "Gönderdiğimiz çalışma takvimini bütün okullar aldı. Hangi tarihte hangi konuyu işleyeceklerini , hangi ünitelerin hangi tarihe kadar yetiştirilmesi gerektiğini zümrelerimiz, zümre başkanlarımız, yöneticilerimiz çok iyi biliyorlar." dedi.

Bakan Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin sorulara da cevap verdi. Yeni bir atama yapılacağına ilişkin söylentilere karşı "olmadı, olmayacak" diyen Avcı, "Öğretmen ataması yapılacağına ilişkin bazı açıklamalar var, bunlar Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklı açıklamalar değil. Bütün memur atamaları belli kadro koşullarına bağlıdır. Öğretmen atamaları için söylüyorum bu konuda karar verecek olan Başbakanlık'tır, Milli Eğitim Bakanlığı'dır, Maliye Bakanlığı'dır." ifadesini kullandı.

Nabi Avcı, merkezi sınavlarda soruların hazırlanması ve bunların sınavlardan sonra paylaşılmasıyla ilgili bir soruya ise, "Soruların nasıl hazırlanacağı konusunu daha önce konuşmuştuk. Bir soru havuzu oluşturuluyor, bu havuza bütün öğretmenlerimiz katkıda bulunabilecekler.Daha sonra havuz yöneticileri öğretmenlerimizden gelen soruları da dikkate alarak sınavda sorulacak soruları her ders için ayrı ayrı oluşturacaklar" şeklinde konuştu.


CİHAN